Про користь читання духовних книг

Про користь читання духовних книг

Під час посту Православна Церква рекомендує читання духовних книг. Як тіло потребує їжі, так і душа кожної людини живиться духовною їжею.

Пропонуємо 10 порад преподобного Порфирія Кавсокаливіта, який подвизався на Святій Горі Афон, про користь духовного читання.

Сам старець Порфирій – один із найшанованих у світі подвижників благочестя XX сторіччя. Він мав від Бога великі духовні дари: любов до Бога та людей, милосердя, довготерпіння, прозорливість, дар зцілення. Преподобний розумів мову птахів, бачив надра землі й безодні морські, споглядав прадавні події так, немов був їх безпосереднім свідком, бачив ангелів і нечистих духів і саму душу людини. Від його дотику зцілялися люди, хоча сам він усе життя хворів і не просив Господа про своє зцілення.

______________________________________________________________________________________________________

1. Щоб право йти шляхом істинним, слід постійно читати Святе Письмо, житія святих, інші церковні книги. Якщо під час читання якесь слово чи думка з прочитаного вразить тебе, то перерви читання та затримайся на ній довше, добре її обміркуй. Скоро ти побачиш, яку велику користь це приносить.

2. Заняття піснеспівами, читанням я вважаю великою справою, дуже великою, тому що так людина поступово освячується, хоча й сама того не помічає.

читання духовних книг
Келія прп. Порфирія Кавсокаливіта

3. Читай більше, щоб просвітився твій розум. Знаєш, я сам читав дуже багато. Щоб мене ніхто не турбував, я залазив на дерево по драбинці, яку я сам змайстрував. Піднявшись нагору, я затягав її за собою, щоб ніхто нічого не помітив і щоб мене не потурбували. Так я міг протягом багатьох годин уважно читати та розмірковувати над прочитаним.

4. Знай, дитино моя, що все зберігається в коморі нашої пам’яті, і коли Христос бачить, що настав час, він відкриває її, і ми згадуємо прочитане.

5. Коли ти читаєш, намагайся читати чітко, ясно, не ковтай закінчення слів. Це стосується також і молитви та співу на кліросі. Так ти набуваєш правильних навичок.

6. Я дуже багато читав, дуже любив книги. Читав я потай, викроював для цього кожну вільну хвилинку. Напам’ять вивчив Євангеліє від Матфія, від Луки, половину від Іоанна, а також псалми. Ретельно вивчав твори Святих отців. Це була праця на користь душі. А знаєш, я майже безграмотний.

7. Я читав Псалтир і житія святих, але нічого не розумів. Словників у мене не було. Так, наприклад, я не знав, що “храміна” означає дім. Тоді я став зіставляти однакові слова з різних місць тексту й за контекстом здогадувався про їхнє значення. Я напам’ять заучував окремі цитати та весь день на послусі голосно, вникаючи в зміст, повторював їх.

8. Найбільше мені подобався канон Пресвятій Трійці з недільної Полуношниці. Коли його читали, я був сама увага. І якщо іноді його читали тихо або занадто швидко, і я не розумів або не чув, то дуже засмучувався, йшов у притвор і починав молитися на чотках.

9. Я прочитав житія всіх святих, і багатьох по два-три рази. Коли мені трапляється життя якогось святого, я завжди із задоволенням його читаю. З дитячих років я читав житія святих, і вони мені дуже допомогли пізнати Бога й стати ближче до Нього.

10. Ти добре робиш, що читаєш дітям щодня Святе Письмо. Якщо хтось із них не бажає слухати, нехай не слухає. Візьми інших дітей, перейдіть в іншу кімнату та продовжуйте читання.

Прп. Порфирій Кавсокаливіт

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Бог для людини – Каратель, чи Любов? | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] Євангелія часто стають дивними. Ось, наприклад: Ким є Бог для […]

trackback
Істинність Православ'я. Преподобний Силуан Афонський |
8 днів тому

[…] в творах, показують глибоке пізнання найвищих духовних істин і свідчать про богоспілкування, якого святий […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x