Важливість псалмів для християнина

Важливість псалмів для християнина

Важливість псалмів:

Дуже важливим під час Посту є псалмоспів. Псалтир вам  поможи, Господи, читати, хоч потроху читайте. І миряни в церкві щоб стежили, щоб щодня читали Псалтир, потихеньку все. Хоч у келіях, хоч удома в квартирі запали свічечку і хоч одну «Славу» прочитай, хоч одну сторінку Псалтиру прочитай, і толк уже буде — звершено псалмоспів. Ми читаємо в житіях святих, що весь час спасалися угоднички псалмоспівом. Ось і нам, особливо в дні Посту, даруй, Господи, псалмоспів. (Схіархімандрит Зосима (Сокур).

Псалтир» – це старозавітна книга, що містить молитви, які написані царем Давидом та іншими богонатхненними вітхозавітними праведниками. Він написаний натхненням Святого Духа в вигляді псалмів, тобто віршів.

Кни́га псалмі́в, або Псалти́р (від грец. ψαλμοίpsalmoi; івр. תְּהִלִּים‎, tehillim; лат. Liber Psalmorum) — одна з книг Старого Заповіту Біблії. У  православній традиції сучасна Книга Псалмів містить 151 псалом. Єврейська назва книги — «Тегілім», «Теілім» (івр. תְּהִלִּים‎), що буквально означає «хвалительні пісні». Українська назва Псалтир (заст. Псалтирь) походить через староцерк.-слов. Ψалтирь, Ψалтырь від грец. ΨαλτήριονПсалтеріон, Псалтіріон.

Саме слово ψαλτήριον означає струнно-щипковий музичний інструмент (псалтерій), у  “Септуагінті”  ним перекладені назви різних єврейських музичних інструментів, що використовувалися як акомпанемент псалмам. У грецькій мові також використовується назва Ψαλμοί, Βίβλος Ψαλμών («Псалми», «Книга Псалмів»). Також спочатку їх співали в супроводі музичних інструментів. «Псалтир» ще можна перекласти як «пісні в супроводі музичного інструменту».

Зміст

Псалтир містить 150+1 псалмів, які були розділені на 20 кафізм для читання під час Богослужіння. Псалми можна розділити на три самостійні групи:

  • хвалебно-подячні;
  • молитовні;
  • повчальні.

    Авторство

    Автором більшості псалмів є іудейський цар Давид. В приблизно 80 псалмах вказано його авторство. Він проспівував складені ним молитви, поєднуючи це з грою на музичному інструменті, який мав назву псалтерія.

    Крім Давидових, до Псалтиря ввійшли псалми: Мойсея – один (Пс. 89), Соломона – три (Пс. 71; 126; 131), Асафа-прозорливця і його нащадків асафітів – дванадцять; Емана – один (Пс. 87), Юхима – один (Пс. 88), синів Кореєвих – одинадцять.

    Навіщо читати Псалтир?

    Псалтир є цінним духовним джерелом для християн.  Господь Іісус Христос наголошував на важливості читання псалмів.

    Після Таємної вечері Він разом із учнями, зійшовши на Оливну гору, співав псалми, написані на єврейське свято Песах. І в останні хвилини земного життя Іісус Христос звернувся до Отця словами 21-го псалма.

    Прикладу Учителя наслідували й учні: зокрема, апостол Павло в посланнях пише про важливість регулярного співу псалмів. А святий Августин говорив, що “любов до співу псалмів породила монастирі”.

    Читати Псалтир може кожен навіть у себе вдома. Певних суворих обмежень щодо цього немає, втім є деякі рекомендації.

    Це можна робити можна в будь-який час доби, зокрема й уночі. Її краще читати, перед палаючою свічкою або лампадою. За необхідності не забороняється робити це й сидячи, встаючи під час читання початкових і завершальних молитов, і на “славах”. Можна читати вголос або напівголосно, обов’язково дотримуючись наголосів. Домашньому читанню Псалтиря мають передувати та завершувати особливі молитви.

    Значення для християнства

    Псалтир відіграє важливу роль у християнській традиції. Вона використовується в богослужіннях, а також в особистому молитовному спілкуванні з Богом. Псалми допомагають християнам висловити свої почуття та переживання, а також отримати розраду й підтримку від Бога.

    Жоден обряд чи таїнство ми не можемо уявити без псалмів. У великих монастирях Псалтир читають безперервно, згадуючи живих та мертвих.

    Для багатьох християн Псалтир – це друга за важливістю священна книга після Євангелія. Вона є джерелом натхнення та розради для вірян у всі часи.

    Преподобний Амвросій Оптинський казав, що молитва завжди сильніше словами псалмів, ніж нашими власними. Це говорили і інші Святі Отці.

    Щоб забезпечити максимальну ефективність читання богонатхненних псалмів, їх у багатьох монастирях читають цілодобово, без перерв. Одних ченців змінюють інші, і читання ніколи не припиняється. Таке читання псалмів називається невсипущий Псалтир. Під час читання згадуються православні за здоров’я, і ​​за упокій.

    Що говорили відомі святителі про Псалтир?

    Важко переоцінити важливість Книги Псалмів для всього християнського світу. Але багато хто приділяє їй мало уваги. Саме тому ми розглянемо слова двух великих постатей в історії християнства – святителів Афанасія Великиого та Григорія Ніського.

    Радість у співі псалмів

    Важливість псалмів

    Григорій Ніський — богослов, філософ, екзегет, один із трьох великих «каппадокійців», брат святих Василія Великого та Петра Севастійського, єпископ Ніси в Каппадокії. За його ініціативою на Другому Вселенському соборі, був доповнений Нікейський символ віри. Високо шанований християнський святий.

    Псалми такі приємні й солодкі, що їх вивчають не тільки досконалі чоловіки, які вже очистили свої душевні почуття, а й дружини засвоюють їх собі, як власне надбання, і діти знаходять у них задоволення, нібито в забавах, а для слабких вони заміняють жезл і дають їм спокій;

    ті, хто радіють, вважають спів псалмів даром, який їм належить, так само як і ті, хто перебувають у сумному настрої, з огляду на свої обставини, думають, що цю книжку Священного Писання саме їм даровано.

    Люди, які мандрують і плавають морем, які проводять життя сидячи за своїми заняттями, загалом чоловіки й дружини будь-якого стану, здорові й хворі, вважають втратою для себе, коли не мають у вустах своїх піднесених повчань Давидових.

    Навіть на бенкетах і шлюбних урочистостях приймають ті, що веселяться, Псалтир як одну з приналежностей веселощів, не кажучи вже про священне вживання псалмів на всеношних богослужіннях і співу тих у церкві”.

     Псалтир містить у собі життя кожної людини 

    Важливість псалмів

    Афанасій Великий — отець Церкви, єпископ Олександрійський. Головний противник аріанства, захисник віри, відстоював догмати про природу Святої Трійці та божественності Іісуса Христа. Визнаний святим багатьма християнськими конфесіями.

     Я думаю, що в словах цієї книги виміряне й осягнуте все життя людське, весь стан душі, весь рух думки, так що в людині не можна знайти нічого більше.

    Чи потрібно звершувати покаяння та сповідь? Чи пригнічують тебе скорбота й спокуса? Чи женуть тебе або створюють проти тебе підступи? Чи зневіра оволоділа тобою? Чи, бачачи себе щасливим, а ворога приниженим, бажаєш принести Господу подяку тахвалу? Усі можуть знайти собі настанову в божественних псалмах.

    Нехай читають слова їхні про кожен із цих станів, і кожна людина буде підносити їх Господеві, наче саме про нього вони були написані”.

    Про читання Псалтиря в різних недугах і обставинах

    Коли святий Арсеній Каппадокійський мав намір молитись, а потрібних молитов у молитовнику не знаходилося, він користувався для молитов псалмами. Таке використання Псалтиря ву різних випадках згідно з вказівками святого Арсенія Каппадокійського наводимо нижче.
    Псалом 1 – Коли висаджують дерева або виноградну лозу.
    Псалом 2 – Щоб Бог дав просвічення тим, хто їде на з’їзд.
    Псалом 3 – Щоб уникнути людського зла, щоб не образити несправедливо своїх товаришів.
    Псалом 4 – Щоб зцілив Бог вразливих людей, які захворіли на меланхолію через ставлення до них безсердечних людей.
    Псалом 5 – Щоб Бог зцілив очі, поранені ударом злої людини.
    Псалом 6 – Щоб визволив Бог людину від чар.
    Псалом 7 – За тих, хто постраждав від страху, наляканий злими людьми та їхніми погрозами.
    Псалом 8 – За тих, хто потерпів зло від демонів чи від лукавих людей.
    Псалом 9 – Щоб припинились настрашення демонів уві сні або фантазії вдень.
    Псалом 10 – За жорсткосердне подружжя, яке свариться та розділюється. (Коли мучить несправедливо жорстокий лагідного).
    Псалом 11 – За безумних, що чинять людям зло.
    Псалом 12 – За тих, в кого хвора печінка.
    Псалом 13 – На страшного демона (тричі в день протягом трьох днів).
    Псалом 14 – За переміну наміру грабіжників та за навернення їх до покаяння.
    Псалом 15 – Для знаходження загублених ключів.
    Псалом 16 – При великій обмові (тричі в день протягом трьох днів).
    Псалом 17 – Коли буває землетрус або гнів Божий, потрясіння та блискавки.
    Псалом 18 – За розродження матерів у родах.
    Псалом 19 – За бездітне подружжя по причині каліцтва, щоб Бог зцілив їх.
    Псалом 20 – За пом’якшення сердець багатих, щоб давали милостиню бідним.
    Псалом 21 – За припинення пожеж, щоб не було зла.
    Псалом 22 – За приборкання неслухняних дітей, які зневажають батьків.
    Псалом 23 – Щоб відкрились двері, коли загублений ключ.
    Псалом 24 – Для людей, яким дуже заздрить спокусник і постійно приносить їм спокуси для того, щоб вони нарікали.
    Псалом 25 – Щоб не зашкодило тому, хто просить у Бога доброго, якщо Він дасть.
    Псалом 26 – Щоб захистив Бог жителів від ворожих військ, щоб не зробили вони зла людям та не пограбували домівки.
    Псалом 27 – За зцілення нервовохворих.
    Псалом 28 – За тих, хто боїться моря та шторму.
    Псалом 29 – За тих, хто в небезпеці, далеко, серед варварів та безбожних народів, щоб зберіг їх Бог та просвітив, а ворогів приборкав, щоб пізнали вони Бога.
    Псалом 30 – Щоб дав Бог численність врожаю посівів та плодів на деревах, коли несприятлива погода.
    Псалом 31 – Щоб знайшли подорожні дорогу, якщо заблукали та змучилися.
    Псалом 32 – Щоб відкрив Бог істину для несправедливо засуджених та щоб вони звільнились.
    Псалом 33 – Тим, що знаходяться присмерти, коли мучить їх диявол та його вороже військо, коли погрожує їм та порушуєкордон для пороблення зла.
    Псалом 34 – Щоб звільнив Бог добропорядних людей від тенет людей лукавих, які використовують людей Божих.
    Псалом 35 – За остаточне знищення ворожнечі після сварки або непорозуміння.
    Псалом 36 – За тяжкопоранених людей від злісних злочинців.
    Псалом 37 – Коли болять щелепи від гнилих зубів.
    Псалом 38 – Щоб знайшли роботу покинуті та нещасні люди, щоб не сумували.
    Псалом 39 – За поновлення любові між господарем та слугами в чварах.
    Псалом 40 – Щоб розродилися матері в передчасних пологах.
    Псалом 41 – Молоді, яка страждає від нерозділеної нещасної любові.
    Псалом 42 – За вивільнення полонених із ворожих в’язниць.
    Псалом 43 – Щоб явив Бог істину про підозрювану дружину або чоловіка, за їх взаємну любов.
    Псалом 44 – За людей, в яких хворе серце або нирки.
    Псалом 45 – За молодих, яким ворог від заздрості перешкоджає створити сім’ю (вийти заміж).
    Псалом 46 – За заспокоєння слуги або раба, що відходить зранений від господаря, та про отримання роботи.
    Псалом 47 – Коли трапляються великі руйнування та пограбування злодійськими зграями – піратами (читається постійно протягом 40 днів).
    Псалом 48 – За тих, хто виконує небезпечну роботу.
    Псалом 49 – Щоб покаялися та навернулись до Бога далекі від Нього люди та спаслись.
    Псалом 50 – Коли на нас, грішних, сходить виховний гнів Божий (епідемія хвороби та поголовна смерть людей та тварин).
    Псалом 51 – Щоб покаялись безсердечні начальники й стали милостивими та не мучили народ.
    Псалом 52 – Щоб благословив Бог сіті та ловилась риба.
    Псалом 53 – Щоб Бог просвітив багатих звільнити куплених рабів.
    Псалом 54 – Щоб відновилась повага до обмовленої сім’ї, на яку був зведений наклеп.
    Псалом 55 – За вразливих, яких душевно поранили друзі.
    Псалом 56 – За людей, які страждають головним болем від великих уболівань.
    Псалом 57 – Щоб склалися сприятливі умови для тих, які діють для добра, щоб зашкодив Бог всякій лукавій дії демонів або заздрісних людей.
    Псалом 58 – За німих, щоб Бог дав їм мову.
    Псалом 59 – Щоб явив Бог істину, коли обмовлена група людей.
    Псалом 60 – За тих, в кого скрутні справи по причині лінощів або від несміливості.
    Псалом 61 – Щоб відвернув Бог випробування від малодушної людини, що не має терпіння та нарікає.
    Псалом 62 – Щоб плодоносили поля та дерева, коли вичерпується вода.
    Псалом 63 – Коли людину вкусив вовк або скажений собака (даємо укушеному пити воду, над якою читаний цей псалом).
    Псалом 64 – Щоб продавці мали благоговіння та не обманювали простих людей.
    Псалом 65 – Щоб лукавий не приносив спокуси в господи та скорботи сім’ям.
    Псалом 66 – Щоб благословити пташники (пташенят).
    Псалом 67 – Щоб розрішитися матерям у складних родах, коли дуже страждають.
    Псалом 68 – Коли буває гнів Божий і наводнюються ріки та потоплюють будівлі й людей.
    Псалом 69 – Вразливим людям, коли сперечаються за дрібниці та приходять у відчай, щоб укріпив їх Бог.
    Псалом 70 – За покинутих людей, які бувають обтяжені по заздрості диявола і впадають у відчай, щоб набули милість у Бога та притулок.
    Псалом 71 – Щоб благословив Бог плоди нового врожаю, які принесли додому землероби.
    Псалом 72 – Щоб покаялися люди, які роблять зло.
    Псалом 73 – Щоб зберіг Бог жителів, які працюють на полях своїх, коли вороги оточили поселення.
    Псалом 74 – За умиротворення нечемного господаря, який мучить ближніх і слуг.
    Псалом 75 – За матір, яка боїться родів.
    Псалом 76 – Коли немає взаєморозуміння між батьками та дітьми, щоб просвітив їх Бог, щоб слухались діти батьків та щоб батьки виявляли любов.
    Псалом 77 – За просвітлення займодавців (кредиторів), щоб не ображали ближніх за борги та щоб були милосердними.
    Псалом 78 – Щоб зберіг Бог поселення від грабунку та руйнування ворожими військами.
    Псалом 79 – За зцілення людини, в якої опухло лице та болить вся голова.
    Псалом 80 – Щоб зглянувся Бог на бідних, зубожілих і скорботних.
    Псалом 81 – Щоби люди купували продукти землеробів, щоб не засмучувались сільські жителі.
    Псалом 82 – Щоб зашкодив Бог злим людям, які замислили вбивство.
    Псалом 83 – Щоб зберіг Бог майно господи, тварин і продукти виробництва.
    Псалом 84 – За зцілення людей, поранених розбійниками і настрашених.
    Псалом 85 – За спасіння народу, коли нападає холера на людей і моровиця.
    Псалом 86 – За продовження життя господаря сім’ї.
    Псалом 87 – Про захист всіх беззахисних людей, що страждають від жорстокості ближніх.
    Псалом 88 – За зміцнення слабких та немічних людей, щоб могли вони працювати без утоми та не скорбіли.
    Псалом 89 – Щоб послав Господь дощ під час посухи чи коли висихають джерела.
    Псалом 90 – Щоб зник диявол, коли він з’являється людині та лякає її.
    Псалом 91 – Щоб дав Бог розум людям, щоб зростали духовно.
    Псалом 92 – Щоб зберіг Бог корабель, який потрапив у небезпеку при великій бурі на морі (кропити свяченою водою чотири сторони корабля).
    Псалом 93 – Щоб просвітив Бог людей, які закликають до повстання та чинять безпорядки та грабунки.
    Псалом 94 – Щоб не торкнулась ворожба подружжя, щоб не виникли проблеми та тертя.
    Псалом 95 – Щоб Бог дав глухим чути.
    Псалом 96 – Щоб покинула магія людей.
    Псалом 97 – Щоб послав Бог розраду скорботним людям.
    Псалом 98 – Щоб благословив та послав благодать Бог молодим, які бажають присвятити себе Богу.
    Псалом 99 – Щоб Бог благословив людей та наповнив Божественними бажаннями.
    Псалом 100 – Про дарування благодаті добрим людям.
    Псалом 101 – Щоб благословив Бог людей, які носять звання, допомагати людям добротою та розумінням.
    Псалом 102 – Щоб прийшли місячні, коли затримуються.
    Псалом 103 – Щоб благословив Бог майно людей, щоб не зубожіли та не скорбіли, а прославляли Бога.
    Псалом 104 – Щоб покаялись люди та висповідали гріхи свої.
    Псалом 105 – За просвічення людей, щоб не ухилялись від шляху спасіння.
    Псалом 106 – За визволення від безпліддя жінок.
    Псалом 107 – Щоб усмирив Бог ворогів, щоб перемінили злі наміри.
    Псалом 108 – За зцілення лунатиків або за помилування лжесвідків, щоб розкаялися.
    Псалом 109 – Щоб молоді мали повагу до старших.
    Псалом 110 – Щоб покаялися несправедливі судді і щоб судили справедливо народ Божий.
    Псалом 111 – За збереження солдат, які йдуть на війну.
    Псалом 112 – Щоб послав Бог поміч бідним вдовам, аби змогли заплатити борги.
    Псалом 113 – Щоб зцілив Бог розумово відсталих дітей.
    Псалом 114 – Щоб дав Бог благословення, матеріальну підтримку та втіху бідним діткам, щоб не були вони зневажені від дітей багатих.
    Псалом 115 – Щоб зцілив Бог страшну пристрасть брехні (обману).
    Псалом 116 – За збереження любові та згоди в сім’ях, щоб славили Бога.
    Псалом 117 – Щоб смирив Бог варварів, коли вони оточили поселення та погрожують, щоб сокрушив їх злі наміри.
    Псалом 118 – Щоб явив Бог силу Свою на варварів та не допустив їх вбивати невинних жінок та дітей.
    Псалом 119 – Щоб дав Бог терпіння та поблажливість людям, які вимушені знаходитись серед хитрих та неправдивих людей.
    Псалом 120 – Про захист рабів від ворожих рук, щоб не вчинили їм зла до визволення.
    Псалом 121 – За зцілення людей, які страждають від вроків.
    Псалом 122 – Щоб дав Бог світло незрячим та про зцілення хворих очей.
    Псалом 123 – За збереження від укуса змії.
    Псалом 124 – За збереження будівель праведних людей від злих.
    Псалом 125 – За зцілення людей, які страждають постійним головним болем.
    Псалом 126 – За примирення в сім’ї під час сварки.
    Псалом 127 – Щоб не наблизилось зло ворога до домівок та щоб почивали мир і благословення Боже на сім’ї.
    Псалом 128 – За зцілення людей, які страждають мігренню, головним болем, та за помилування немилосердних і несправедливих людей, що гноблять вразливих.
    Псалом 129 – Щоб дав Бог мужність та надію новачкам, щоб не мали труднощів в роботі.
    Псалом 130 – Щоб дав Бог покаяння та утішення з надією людям, щоб спаслися.
    Псалом 131 – Щоб помилував Бог народ, коли від гріхів бувають часті війни.
    Псалом 132 – Щоб просвітив Бог народи, щоб прийшли до згоди та примирення.
    Псалом 133 – За збереження від усякої небезпеки.
    Псалом 134 – За зосередження під час молитви та з’єднання розуму з Богом.
    Псалом 135 – За захист біженців, коли кидають свої домівки та йдуть, щоб спастися від ворогів.
    Псалом 136 – Щоб укріпив Бог людину, яка має нестійкий характер.
    Псалом 137 – Щоб просвітив Бог начальників, щоб знайшли люди розуміння в своїх проханнях.
    Псалом 138 – Щоб припинив диявол спокушати благо чуттєвих людей хульними помислами.
    Псалом 139 – Щоб усмирив Бог норовистого господаря сім’ї, щоб не знущався над всією сім’єю.
    Псалом 140 – Щоб усмирив Бог брутального місцевого начальника, що знущається над ближніми.
    Псалом 141 – Щоб усмирив Бог повстання, яке чинить зло.
    Псалом 142 – За збереження матері під час вагітності, щоб не викинула.
    Псалом 143 – Щоб приборкав Бог повсталий народ, щоб не почалась громадянська війна.
    Псалом 144 – Щоб благословив Бог діла людей, щоб були благовгодні Богу.
    Псалом 145 – За припинення кровотечі в людини.
    Псалом 146 – За зцілення людей, побитих злими людьми, та тих, що мають поранені щелепи.
    Псалом 147 – Щоб приборкав Бог диких тварин, щоб не чинили вони зла людям та не шкодили посівам.
    Псалом 148 – За благорозчинення повітря, за численність врожаю, щоб прославили люди Бога.
    Псалом 149 – На подяку Богу за великі доброти і любов. – старець Паісій Афонський.
    Псалом 150 – Щоб дав Бог радість та втіху скорботним братам нашим, які знаходяться на чужині, та усопшим братам нашим, які знаходяться на далекій чужині. Амінь.
     
    Старець Паісій Афонський.
     
     

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x