Коли чоловік для сім’ї – образ Божий?

Коли чоловік для сім’ї – образ Божий?

Перше, про що повинні думати чоловіки, коли вони одружуються: їм вручається Богом тендітна істота, якій вони сказали: «Я тебе кохаю», тому чоловік для сім’ї – як образ Божий.

І це кохання має бути таким, що чоловік готовий усім пожертвувати, усім своїм життям, черезШлюб – школа любові любов до дружини та любов до своїх дітей.

Сьогодні ролі чоловіків і жінок в суспільстві суттєво змінилися – жінки відстояли свою гендерну рівність і успішно виконують роботу, яка раніше була під силу лише чоловікам. Сьогодні жінка-керівник – не рідкість, натомість можна побачити чоловіків, які ведуть домашнє господарство, виховують дітей, у той час як їх більш успішні в кар’єрі жінки заробляють гроші для родини.

Картина для сьогодення зовсім не дивна.

Зрозуміло, що при такому розкладі первісні ролі чоловіка і жінки кардинально змінюються. І така тенденція “обміну ролями” відслідковується і в суспільстві в цілому, і в окремо взятих родинах. Але чи щасливішим від цього стало людство? Чи більш міцними стали родини? Чи менше наразі реєструється розлучень? Статистика говорить протилежне – кількість розлучень неминуче зростає, як і кількість самотніх людей.

Чому так відбувається?

Чому кількість одиноких людей з кожним роком збільшується? Усе просто – в нашій свідомості залишилися класичні образи і жінки, і чоловіка, в той час як всі ми суттєво змінилися – і зовні і внутрішньо. Замисліться: якого чоловіка шукає жінка? Зазвичай – мужнього, сильного, щедрого, впевненого в собі, рішучого і відповідального… Одним словом, “справжнього чоловіка”! Саме таким ми бачимо його в у фільмах, такий образ малюють нам романи, з таким чоловіком мріють створити сім’ю більшість жінок.

Чоловік є главою сім’ї не тому, що він чоловік, а тому, що він є образ Христа.

І дружина його та діти можуть бачити в ньому цей образ, тобто образ любові безмежної, любові відданої, любові самовідданої, любові, яка готова на все щоб врятувати, захистити, наситити, втішити, порадувати, виховати свою сім’ю. Це кожна людина має пам’ятати.

Занадто легко чоловікові думати, що  тільки тому, що він чоловік, він має права на свою дружину, на свою сім’ю на своїх дітей. Це неправда.

Якщо він не є образом Христа, то ніхто йому не винен жодної поваги, ніякого страху, ніякого послуху.

(Митрополит Антоній Сурозький «Таїнство кохання», З. Колісник, ред. N.E.W.O.D.)

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Оповідання для дітей. "Найголовніша краса" | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] давно, а може, й недавно, жив-був лісник – чолов’яга міцний та серйозний. Всяк, хто в ліс з […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x