День пам’яті преподобного Фоми Малеїна

День пам’яті преподобного Фоми Малеїна

7/20 липня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Фоми Малеїна.

Святий Фома мав військове звання, був багатим і вирізнявся великою тілесною силою та хоробрістю. У битвах він прославився подвигами, завдяки яким його одноплемінники перемагали ворогів.

Згодом Фома, що мав велику любов до Христа, зрікся світу та життєвої суєти і прийняв чернечий постриг.

Заради Господа він добровільно прирік себе на вбогість і намагався виховати в собі смирення. Для цього він обходив монастирі та шукав настанов у преподобних отців, які відомі були своїм подвижництвом.

Пізніше Фома вирішив розпочати подвиг самітництва. Тоді вночі він побачив дивне видіння. На небі засяяв вогненний стовп і з’явився Пророк Божий Ілля, щоб показати Фомі путь у нетрі пустелі.

Фоми Малеїна

Так Святий прийшов на гору, що називалася Малеєю. Там він жив самотньо й спілкувався тільки з Богом, Який удостоїв його божественних одкровень та видінь.

Немає точних відомостей, де саме знаходилася згадана гора. Одні припускають, що Фома жив у Пелопоннесі, в Лаконії, де є мис Малея, інші шукають гору на острові Лесбос, де знаходиться мис із такою ж назвою, ще хтось вважає, що Святий подвизався на горі Малеон, що на східному боці Афона.

Під час мирського життя Преподобний боровся супроти видимих ворогів і перемагав їх. У пустелі він змушений був боротися проти ворогів невидимих, яких він вражав, неначе гострим мечем, невпинною молитвою.

Фома сяяв святістю та не зміг сховатися від людських поглядів. Люди довідалися про Святого, і він почав просвітлювати їхні духовні очі та допомагати тим, хто потребував допомоги.

Господь наділив Свого угодника даром звершення чудес і благодаттю зцілень. По молитві Преподобного християни зцілювалися від різних недугів, сліпці прозрівали, кульгаві починали легко ходити. Одного разу Фома помолився, і в безводному місці з’явилося джерело води.

Коли земне життя Святого закінчилося, люди почали отримувати зцілення біля його чесних мощей. При цьому одужували навіть невиліковно хворі, а біснуваті звільнялися від нечистих духів.

У якому сторіччі подвизався угодник Божий, достеменно не відомо, але очевидно, що він жив не пізніше Х ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Пам'ять священномученика Мирона Кізицького | N.E.W.O.D
8 днів тому

[…] області, яка знаходилася на півострові Пелопонес). Священник прийняв мученицьку кончину, коли Римською […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x