День пам’яті священномученика Стефана І

День пам’яті священномученика Стефана І

2/15 серпня Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Стефана І, папи Римського, та інших із ним.

Папа Римський Стефан (253 – 257 рр.) — двадцять третій папа Римський (12 березня 254—2 серпня 257), за походженням римлянин. Під час його понтифікату виник спір про важливість хрещення апостатів і єретиків. Окремі єпископи Північної Африки та Малої Азії, найвідомішими з яких були Кипріян Карфагенський і Фірміліан Кесарійський, підтримували необхідність повторного хрещення осіб, які відступилися від християнської віри. Стефан I не підтримав ці пропозиції. Загинув смертю мученика під час правління римського імператора Валеріана.

У тіі часи поширювалася єресь Новата, що заперечувала прийняття в лоно Церкви навернених до християнства єретиків. Папа Стефан був ревним поборником істинної віри й боровся проти цієї єресі.

Коли тривало гоніння на християн, угоднику Божому довелося переховуватися. Тоді він навернув до Христа багатьох язичників.

Серед навернених був охрещений і військовий трибун Немезій, який увірував в Істинного Бога після зцілення Святителем його дочки Люцилли.

Немезій удостоївся дияконської хіротонії, але невдовзі разом із дочкою його за стійкість у вірі усікли мечем.

Їхнього управляючого Сімфронія трибун Олімпій привів у храм Марса, щоб катувати. Сімфроній помолився Богу, і по його молитві золотий ідол, що знаходився в храмі, розтопився.

Тоді Олімпій, його дружина Єкзуперія та син Теодол увірували в Христа й прийняли Святе Хрещення. Нечестиві спалили новонавернених. Їхні тіла поховав папа Стефан.

Тоді ж через усічення мечем стратили кліриків Бона, Фавста, Мавра, Прімітіва, Калюмніоза, Іоанна, Єкзуперанція, Кирила, Феодора, Василія, Кастела, Гонората, Тертулліна.

Зрештою до нечестивого імператора привели й папу Стефана. Імператор Валеріан наказав стратити угодника Божого в храмі Марса. Проте після молитви Святителя храм більш як на половину зруйнувався, воїни ж утекли.

Папа Стефан переховувався у катакомбах, де почивала свята Люцина. Там Святого вбили воїни, коли він повчав християн.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x