День пам’яті мученика Єлевферія Візантійського

День пам’яті мученика Єлевферія Візантійського

4/17 серпня Православна Церква вшановує пам’ять святого Єлевферія кувікуларія, Візантійського.

Мученик Єлевферій походив із Візантії. Він виховувався при царському дворі й займав посаду кувікуларія (царського постільничого).

Єлевферій був знатним вельможею, він користувався багатством і славою. Проте він нехтував земними благами та суєтою й пам’ятав про нетлінне та вічне. Єлевферій щоденно співав священні піснепіви й зростав у чеснотах.

Один із рабів Святого, під диявольським впливом, вирішив обмовити його перед царем. Він прийшов до царя та розповів, що Єлевферій навернувся до християнства. Також він доніс, що той збудував церкву (на азійському березі Босфору, у Віфінії, біля річки Сангари), купив багато священних зображень, звершує Богослужіння християнському Богу та виснажує себе постом, сльозами й земними поклонами.

Після такого доносу цар запалав гнівом і покликав Єлевферія до себе. Він приховав від Мученика свою злобу та начебто мирно запитав, чому той віддалився від них, нехтує їхньою любов’ю до придворних і особливою до нього увагою.

У відповідь угодник Божий сказав, що вимушено чинить так через різні хвороби свого тіла.

Тоді цар поцікавився у Святого, чому він один насолоджується чистим повітрям у своєму помісті й чи не можна його відвідати та разом із ним насолодитися благами заміського життя.

Єлевферія Кувікуларія

Єлевферій не надав значення цим царським словам, надвечір повернувся додому й в окремій кімнаті віддався Богомисленню.

Через деякий час Мученик заснув і у сновидінні зійшов у глибоку прірву, де побачив прекрасну церкву. Від такого сну його охопив трепет.

Вранці Святий знову повстав перед царем. Цар зваблював його ласкавими словами та намагався похитнути його віру в Істинного Бога, проте даремно.

Тоді твердого у вірі Мученика обезголовили. За царським наказом чесне тіло Єлевферія кинули на поживу собакам та птахам. Їх забрав один священник і поховав із честю.
Кончина Святого настала на початку IV ст. за царювання Максиміана.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x