День вшанування Світлописаного образу Богородиці

День вшанування Світлописаного образу Богородиці

21 серпня/3 вересня Православна Церква вшановує чудотворний образ Пресвятої Богородиці Світлописаний.

Згідно з монастирськими архівами, наприкінці ХІХ на початку ХХ ст. насельники Афонського Свято-Пантелеймонового монастиря щотижня подавали милостиню бідним монахам та благочестивим мандрівникам.

Кожного тижня з портів міст Одеси й Таганрога, де знаходилися подворіє згаданої обителі, до берегів Афона відпливали кораблі з продуктами та необхідними речами. Доставлені кораблями продовольство та речі призначалися для 3-тисячної братії Свято-Пантелеймонової обителі та 4 тис. руських монахів, що жили в різних скитах, метохах, келіях і калівах Афону.

До Великих воріт монастиря у визначені дні збиралися бідні люди. Відомо, що близько 600-800 чоловік отримували від монахів череки (хлібні вироби). Однак, крім людей, які дійсно потребували милостині, почали приходити нероби, п’яниці, свавільні люди.

У середині серпня 1903 року в обитель прийшов лист від Вищого Священного управління Святої Гори, в якому висловлювалося невдоволення щодо «шкідливої» милостині. Також монастирю поставили вимогу припинити її роздачу та знайти іншу форму допомоги. Зокрема, в листі зазначалося, що милостиня тоді приємна Богу, коли подається людям достойним та тим, хто її потребує. В іншому випадку роздача пожертв стає причиною шкоди.

21 серпня монахи Свято-Пантелеймонового монастиря мали намір востаннє роздати звичну милостиню й після того прочитати людям лист із Кінота.

Коли почали роздавати череки, ієромонах Гавриїл зробив фотознімок. На отриманій чорно-білій фотографії серед інших прохачів відобразився образ Богородиці, яка смиренно приймала окраєць хліба.

образ Богородиці Світлописаний

Монахи, які бачили чудесну фотографію, згадали, що монах Севастіан розповідав про пустельника, який декілька разів бачив під час роздачі череків жінку. Деякі подвижники також бачили наяву серед нужденних людей Дивну Діву. Вони хотіли повідомити про Неї вратарнику, але в той день, коли зробили світлину, ніхто Її не бачив.

За повелінням Богородиці, що невідступно піклувалася про афонських монахів, братія Свято-Пантелеймонової обителі продовжувала забезпечувати потреби бідняків. Для бідних в монастирі влаштовувалися трапези, також їм видавалися продукти харчування.

Наприкінці 1980-х років, коли почалося відродження монастиря, чудесну світлину з коротким описанням події почали поширювати серед паломників.

образ Богородиці Світлописаний

У 2003 році, у соту річницю чудесного з’явлення, Собор старців Свято-Пантелеймонового монастиря встановив святкування на честь Світлописаної ікони. Сама назва “Світлописана” є дослівним перекладом грецького слова «фотографія» – світлопис (φωτός — світло та γράφω — пишу). Тоді ж було написане іконописне зображення Богородиці.

У 2011 році на місці, де з’явилася Цариця Небесна, спорудили каплицю, до якої підвели джерельну воду для звершення молебнів із освяченням води. Від тієї води хворі отримували полегшення своїх душевних і тілесних недугів. Того ж року в обителі освятили храм на честь Світлописаного образу Богоматері.

Мармурові дошки зі зображенням історичної фотографії були встановлені в обителі на честь Афонської ікони Богородиці в с. Чоповіки Житомирської області та на парафії Феодорівського собору в Царському Селі.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x