Вшанування ікони Богородиці “Подільська”

Вшанування ікони Богородиці “Подільська”

23 серпня/5 вересня Православна Церква вшановує ікону Богородиці “Подільська”.

Чудотворний Подільський образ Божої Матері зберігається в кафедральному Свято-Успенському соборі міста Житомира. Святиня написана на дошці в древньому візантійському стилі. Вона має висоту 1 м 6 см та ширину 72,2 см.

Точних відомостей про походження ікони не збереглося. Згідно з переданням, святиня шанувалася ще до заснування самого храму, який був збудований у 1700 році.

Подільський образ Богородиці шанувався через благодатну допомогу, яку отримували віряни, що молилися перед ним у скорботах та хворобах.

Коли в 1872 році в Житомирі почалася епідемія холери, місцеві жителі з вірою в заступництво Цариці Небесної, з благословення архієпископа Волинського та Житомирського Агафангела, звершили з Подільською іконою Богородиці багатолюдний Хресний хід усіма вулицями міста, і епідемія припинилася.

На спогад про чудо утвердилася традиція в День свята Успіння Пресвятої Богородиці звершувати вулицями Житомира урочисті Хресні ходи з чудотворною іконою.

У роки радянської влади Хресні ходи припинилися.

У 2003 році, з благословення єпископа Житомирського та Новоград-Волинського Гурія, відбувся Хресний хід зі святинею від храму Успіння Божої Матері до Хрестовоздвиженської церкви. Так відновилася традиція звершення Хресних ходів.

Коли в 1935 році богоборча влада закрила Свято-Успенську церкву, православні житомирці сховали чудотворний Подільський образ.

Богородиці

У 1941 році церква була відкрита, й святиню повернули назад.

У 1967 році Свято-Успенський храм закрили знову, а ікону Божої Матері перенесли до Спасо-Преображенського собору.

У 1992 році храм Успіння Пресвятої Богородиці повернули єпархії, чудотворний образ помістили в рідному храмі. Нині святиня знаходиться в новому кіоті.

До перевороту 1917 року на престольне свято в Успенський храм Житомира для поклоніння чудотворній Подільській іконі Богородиці приходило 10 – 12 тисяч богомольців.

Тепер православний народ також глибоко шанує святиню, і багато людей, що приходять до неї з хворобами та тяжкими обставинами, отримують благодатну допомогу.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x