День пам’яті Рудненської ікони Богородиці

День пам’яті Рудненської ікони Богородиці

12/25 жовтня Православна Церква вшановує Рудненську (Руденську) ікону Божої Матері.

Чудотворний Рудненський образ Богородиці з’явився в 1687 році у містечку Рудні Могилевської єпархії.

У 1689 році місцевий священник Василій переніс його в Києво-Печерську жіночу обитель.

У 1712 році після об’єднання Київського Флорівського монастиря на Подолі з Києво-Печерським монастирем святиня потрапила до Флорівської обителі.

Прикрашена діамантами Рудненська ікона Божої Матері зникла в 20-х роках ХХ ст. Очевидно її викрали з храму. Нині у соборі Вознесіння Господнього зберігається список із чудотворного образу.

Серед шанованих списків зі святині відомий, написаний на полотні древній образ Богоматері, що зберігався в Покровському храмі в містечку Олешках Харківської області. Близько 1692 року його приніс в Харківський край священник Петро Андрєєв, який залишив Поділля, щоб врятуватися від уніатів.

ікона Богородиці

Шановані списки з чудотворного Рудненського образу знаходилися в селі Лубнах Лубенського повіту Полтавської губернії, в селі Олішевці Козелецького повіту Чернігівської губернії, у деяких поселеннях Рівненського, Гродненського та Вітебського краю.

Найбільш відомий список із Рудненської ікони Богородиці зберігається в церкві Різдва Божої Матері в Крилатському районі Москви. Його знайшли в середині ХІХ ст. мешканці села Крилатського, які рано-вранці прийшли до джерела, що текло у яру, й помітили серед трави святиню. На місці знайдення ікони Богоматері була споруджена каплиця. Саму ж ікону помістили у місцевому храмі Різдва Богородиці.

У день вшанування Рудненського образу Божої Матері в церкві села Крилатське звершувалася Літургія. Святиню привозили в різні храми Москви, влаштовували хресні ходи.

У 1936 році, в часи безбожної радянської влади, богоборці знищили Крилатський список Рудненської ікони Богородиці. Проте місцеві жителі зберегли дореволюційний список з ікони, що знаходився у храмі.

У 1989 році храм у Крилатському знову відкрили. Поновлену святиню передали його настоятелю, її поставили в храмі на належному місці. Збережена ікона Богоматері прославилася чудесами, які звершувалися у великій кількості по молитвах вірян.

У 1996 році на честь Рудненського образу був освячений один із престолів храму.
До згаданого джерела, біля якого з’ явилася святиня, щорічно в день свята на честь Рудненської ікони Богородиці приходить багато богомольців.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x