День пам’яті святителя Міни Константинопольського

День пам’яті святителя Міни Константинопольського

25 серпня/7 вересня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Міни Константинопольського, патріарха.

Коли імператорський престол займав Юстиніан І (527 – 565 роки), святий Міна був священником і годував мандрівників у богадільні святого Сампсона.

У 536 році патріарха Анфіма І скинули з престолу за дотримання єретичного лжевчення. Тоді папа Римський Агапіт І, який у той час відвідав Константинополь, звів на патріарший престол благочестивого отця Міну, що жив доброчесно.

Під час святительського служіння Міни, в Константинополі сталося предивне чудо.

Одного разу хлопчик-іудей увійшов у церкву разом із дітьми-християнами під час причастя й причастився разом із іншими Тіла та Крові Христових. Після того він пішов додому, і батько поцікавився, де він був та чому затримався.

Отрок розповів, що був у християнській церкві та причащався. Батько хлопчика, який виготовляв скло, дуже розлютився та кинув сина в розжарену піч, яку використовував у своїй роботі.

Матері отрока нічого не було відомо, і вона зі сльозами всюди шукала його. На третій день засмучена жінка наблизилася до розжареної печі, звідти на її поклик відгукнувся хлопчик.

Коли отрока ледве витягли назовні, матір запитала, як він залишився живим у такому вогні. Хлопчик відповів, що Пресвітла Жінка приходила до нього, охолоджувала вогонь і давала йому їсти та пити.

Невдовзі про чудо стало відомо в усьому місті, а також царю Юстиніану та патріарху Міні.

Матір із хлопчиком прийняли Святе Хрещення. Жорстокого батька дитини, який не навернувся до істинної віри, за царським наказом судили як дітовбивцю, та стратили.

Святий патріарх Міна займав святительський престол у 536 – 552 роках – всього 16 років. Після того він відійшов до Господа.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x