Якщо тобі на добро відповідають злом

Якщо тобі на добро відповідають злом

“Не будь переможений злом, але перемагай зло добром!”1Рим. 12:21

Свт. Миколай Сербський. Листи. Лист 84. Людині, якій відповідають на добро злом

Скаржишся, що люди стали жорстокосердними? Жодного разу не зустрілася тобі добра людина? Тебе дивує, чому Бог терпить цей світ і не покладе йому кінець.

Ще більше ти здивуєшся, якщо почуєш, що твій сусід скаржився мені на те ж. І він каже, що не залишилося добрих людей і йому дуже самотньо на шляху до істини й добра.

Це значить, що ти не знайомий із ним, а він – з тобою. Якби ви, двоє гарних людей, познайомилися, ви змінили б свою думку про світ і ваш сум перетворився б на радість. Сказав Господь учнями Своїм:

Ви будете плакати й ридати, але сум ваш повернеться на радість”2Інн. 16:20.

Я назву тобі ім’я тієї людини, а ти знайди її. І, коли ви разом станете на молитву, моліться Господу, щоб Він відкрив вам й інших гарних людей у вашому місті. Вірю, що вам відкриється велика кількість людей, поки що вам незнайомих.

Люди подібні до копалень, а в копальні переважно доводиться проникати глибоко, щоб знайти приховані в них скарби.

Такий порядок цього всесвіту: чим дорогоцінніший скарб, тим глибше прихований. Якби праведний Лот скаржився на злих людей у Содомі, йому легко було б повірити

0
Згодні? Цікаво почути Вашу думку.x
. Але важко повірити, що в християнському місті, де проповідується вчення Христа й служиться Літургія, немає жодної доброї людини.

Говориш, сусіди тебе не люблять?

Кожну твою добру справу висміюють і перетлумачують. Паплюжать тебе всюди. І ти запитуєш у скорботі: “Чому так? Допоки?”.

Через те, що вони не пізнали істину, не шукають її, не бажають її. Вони раби неправди, неправильних думок, помилкових почуттів, дурних звичок. Господь сказав: “Пізнаєте істину, і істина зробить вас вільними”.

Це сказано й для твоїх сусідів. Якби вони пізнали істину, вони раділи б від твоєї доброти, як своєї. Якби вони не були рабами того, кого Спаситель назвав батьком неправди, вони мали би божественну волю бачити чисто, судити справедливо, радіти кожній добрій людині. Але це сказано й для тебе. Це є святе слово Христове про пізнання істини як про умову свободи.

Якщо ти пізнаєш істину глибше, ніж знаєш її зараз, ти перестанеш звинувачувати тих, хто не любить тебе, паплюжить, висміює й мучить.

Серед учнів якогось древнього мудреця був один багатий і гордовитий юнак: через одне тільки недобре слово він був готовий битися до крови.

Щоб зцілити його від гордості та запальності, мудрець наклав на нього таку покуту: три роки гордій повинен був мандрувати по світу й платити кожному, хто образить його. Юнак скорився вчителеві й відправився в путь. Ходив по світу й платив усякому, хто погоджувався образити його.

Коли минуло три роки, він повернувся до вчителя. Але при вході в місто йому зустрівся розсерджений кимось перед тим сторож і спрямував весь свій гнів на юнака.

Той, замість того, щоб відповісти йому образою на образу, посміхнувся. “Чому ти посміхаєшся?” — запитав здивований страж. І мудрий учень відповів йому: “Три роки я платив кожному, хто б образив мене хоч трохи, а ти безкоштовно вилаяв мене більше, ніж ті, кому я давав гроші”. Коли мудрець довідався про те, що трапилося, то, зустрівши свого учня, який виправився, радів й перед усіма хвалив його.

А ти прочитай Нагорну проповідь, вірш одинадцятий, і радуйся й веселися, бо винагорода твоя велика на небі3Мф 5:12.

Від Господа тобі мир і благословення.

Свт. Николай Сербський. Листи. Лист 84. Людині, якій відповідають на добро злом

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x