Афонські старці про патріотизм

Афонські старці про патріотизм

Любов до місця, де людина народилася і виросла – благородне почуття, воно рухає багатьма, хто намагається жити та робити добрі справи для своєї країни. Патріотизм – це любов до своєї Батьківщини та бажання зробити її кращою. Зробити це без підняття моральності та віри в Бога – не можливо. Афонські старці про патріотизм. Вислови.

___________________________________________________________________________

  • «Разом із молитвою необхідною передумовою патріотизму праведного є смирення» (Старець Лука Філофейський).
  • “Почуття патріотизму може бути тільки в людини-вірянина, яка розуміє, що батьківщина дарована Богом, її слід шанувати, любити” (Преподобний Силуан Афонський).
  • «Отець Паїсій був великим патріотом і дуже любив Грецію та «візантійство»» (Митрополит Лімасольський Афанасій про преподобного Паїсія Святогорця).
  • «Діти мої улюблені у Христі, зберігайте мужньо та безстрашно нашу священну віру та мову наших предків, оскільки обидва ці поняття – суть нашої улюбленої Батьківщини й без них наша нація загине» (Святий Рівноапостольний Косьма Етолійський).
  • «…безцінне надбання наше, віра та Батьківщина, – усе, що є в людини найдорожчого, – зобов’язує нас мужньо та самовіддано встати на їх захист від замахів і передати нащадкам, які можуть зберегти успадковане» (Святитель Нектарій Пентапольський).
  • «Я не закликаю кидатися в небезпечні пригоди, але треба ж, брате ти мій, мати й трішечки героїзму! З якою сміливістю зустрічали герої смерть під час війни! Один монах, який був разом із Кондилісом (Конділіс був патріот, герой), розповідав мені, коли під час малоазійської війни греки висаджували морський десант біля Константинополя, Конділіс перебував на кораблі й, лише побачивши Константинополь здалеку, почав поводитися як божевільний.
    “А ну, хлопці, – кричав він, – вмирати так вмирати! Що сьогодні, що завтра! Вмирати – так молодцями, гей, хлопці! Помремо героями за Батьківщину!”
    Він навіть не міг дотерпіти, поки корабель пристане до суші. Від напруження, від сильного бажання він не помітив, що корабель ще не дійшов до берега, – стрибнув і впав у море. Так у ньому все горіло! Плавати він не вмів: інші побігли, витягли його з води!” (Преподобний Паїсій Святогорець).
  • «Православні святі тим чи іншим способом працювали заради народної єдності. Другою після Православ’я основою їхнього світогляду була любов до Вітчизни. І тут вони вибудовують чітку ієрархію, підкоряють усе, в тому числі й патріотизм, православній вірі, яка увінчує «всякий дар досконалий є, що сходить від Отця світла»» (Старець Лука Філофейський).
  • «Людина служить Богу, а потім любить своїх батьків, свою домівку, своїх рідних, свою роботу, своє село, свою область, свою державу, свою Батьківщину.
    Той, хто не любить Бога, своєї сім’ї, не любить нічого. І природно, що Батьківщини своєї він не любить, тому що Батьківщина – це велика сім’я.
    Я хочу сказати, що все починається з цього.
    Людина не вірить у Бога та не зважає потім ні на батьків, ні на сім’ю, ні на село, ні на Батьківщину. Ось це якраз і хочуть зараз зруйнувати, для цього й насаджують цей стан розхлябаності» (Преподобний Паїсій Святогорець).
  • «Нині Вітчизна та Церква більш ніж завжди потребують чоловіків, які віддані засадам Хреста, чоловіків невтомних, які живуть не для себе, а для народу та Церкви.
    На вас, улюблені учні, дивляться школа й народ, а Церква наша чекає від вас патріотичних зусиль, утвердження справою та словом першооснов істини, першооснов справедливості, законів батьківських та церковних» (Святитель Нектарій Пентапольський).
  • «У питаннях віри та любови до Батьківщини немає місця компромісам, людина має бути непохитною, твердою» (Преподобний Паїсій Святогорець).

Джерело

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x