День пам’яті преподобного Даміана Печерського

День пам’яті преподобного Даміана Печерського

5/18 жовтня Православна Церква вшановує  пам’ять преподобного Даміана Печерського.

Святий Даміан жив у Києво-Печерській обителі, коли її ігуменом був преподобний Феодосій. Він ревно наслідував життя та подвиги свого наставника Феодосія.

 Даміан вирізнявся смиренням, слухняністю та покірністю, мало спав, багато молився, старанно читав священні книги. До самої кончини Подвижник вживав у їжу лише хліб та воду.

Господь наділив Свого угодника даром звершення чудес. Святий зцілював людей, як безсрібник і чудотворець Даміан, на честь якого його назвали.

Коли в монастир приносили чи приводили хворих, ігумен Феодосій наказував Преподобному молитися над ними. Подвижник смиренно виконував повеління наставника, молився над хворими, помазував їх єлеєм, і всі зцілювалися.

Слава про пресвітера Даміана, як дивного цілителя розійшлася у різні краї і люди звідусіль йшли до Печерського монастиря, щоб за молитвами Преподобного отримати зцілення від душевних і тілесних недуг. У таких богоугодних справах пройшло все чернече життя Святого. 

Перед кончиною Даміан захворів і молив Господа, щоб сподобив його бути співучасником слави святих і удостоїв Царства Небесного. Також він просив, щоб Бог не відлучав його від отця та наставника преподобного Феодосія.

Під час тої молитви біля ложа Даміана з’явився Ангел у вигляді ігумена Феодосія, нахилився до хворого, облобизав його з любов’ю і сповістив слова Господа, що прохання його буде виконане. Після того Ангел зник.

Даміан зрозумів, що сподобився божественного видіння, оскільки не бачив, щоб той, хто з ним говорив, заходив чи виходив через двері, але зник на тому ж місці, що і з’явився.

Одразу Святий через послушника попросив ігумена прийти до нього. Коли ж Феодосій прийшов, Даміан запитав його, чи так справді буде, як він пообіцяв йому у видінні.

Феодосій сказав, що нічого не обіцяв. Тоді святий розповів своєму наставнику про те, що бачив, і у відповідь почув, що удостоївся з’явлення Ангела Божого і що дійсно буде так, як йому обіцяно.

Слова преподобного Феодосія наповнили серце Даміана радістю та надією. Тоді до Святого зібралася братія. Він усіх облобизав і в доброму сповіданні з миром віддав душу свою в руки Господа, Ангелам, які прийшли за ним. Монах просвітлів обличчям, показавши, яке радісне розлучення праведної душі з тілом.

Тоді преподобний Феодосій наказав вдарити в било, аби прийшли й інша братія і зі співом та великою честю поховали чесне тіло угодника Христового в печері. Помер преподобний Даміан у 1070 році.

Мощі подвижника спочивають в Ближніх печерах. На карті 1638 року його ім’я супроводжується словом «пресвітер», в 1661 і 1703 рр. «священник», а з 1795 року «цілитель». Окремо пам’ять преподобного Даміана звершується 18 (5 за ст. ст.) жовтня.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще статті – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x