Чи продовжується шлюб після смерті?

Чи продовжується шлюб після смерті?

Іноді запитують: чи це означає, що навіть вінчаний шлюб має значення тільки тут, на землі, а у вічності він продовження не отримає? Якщо ми подивимося на те, що про це говорили Святі отці, то побачимо, що деякі відповідали ствердно, а деякі негативно.

Така відмінність викликана тим, що є два розуміння шлюбу. У першому розумінні – шлюб це соціальний інститут, який орієнтований на народження та виховання дітей, спільне господарство, майнові питання тощо. У такому розумінні, яке мали на увазі саддукеї, шлюбу не буде в Царстві Небесному. Як і сказав Господь.

Відповідно до другого розуміння – шлюб це любов між чоловіком і дружиною, що освячена благословенням Божим і скріплена їхньою спільною любов’ю до Христа. І це зі смертю не припиниться, бо, як каже Писання, “Любов ніколи не перестає” (1Кор. 13:8).

Якщо ми намагатимемося знайти і зберегти це, то і в Царстві Небесному опинимося разом зі своїми коханими. Це варто берегти і за це варто боротися. І берегти буде легше, якщо ми розуміємо, що шлюб це не “місце, де мене люблять”, а “місце, де я люблю”, це школа самозречення та любові.

Господь нехай збереже всіх нас у любові та нехай приведе до спасіння!

Ієрей Георгій

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x