Як воскрес Христос?

Як воскрес Христос?

Хіба не досить просто знати, що Христос воскрес? Навіщо мучити себе питанням: як Він воскрес? Але оскільки, дорогі мої, про це запитують ваші любов і захоплення, а не сумнів, мені дороге ваше запитання.

Відповідь одній благочестивій сім’ї

Подібно до того, як в Азії сонце сходить раптом і день відразу змінює ніч. Подібно до того, як від дотику до вимикача в темній кімнаті миттєво спалахує світло, подібне цьому було й воскресіння Господа. Нечутно й миттєво.

Чи запитуєте й тепер із цікавістю: як?

Думаю, так, як на початку створення світу з’явилося світло в пітьмі. Неосвічені люди думають: що за величезна фабрика повинна забезпечувати весь світ світлом? Що за величезні машини повинні бути на цій фабриці? Скільки мільйонів кінських і слонячих сил потрібно, щоб пускати в хід ці машини? І скільки мільйонів років повинні були вони працювати, щоб нарешті спалахнуло світло?

Ніякої фабрики, ніяких машин, ніяких мільйонів і мільйонів років. Ніякого зусилля взагалі. Одне тільки всесильне слово – з’явилося світло й наповнило собою увесь світ: І сказав Бог: хай буде світло. І стало світло. І не сказав слово, щоб чули його, але тільки помислив. Тому що помисел Божий є те ж, що й слово. І помислив Бог: нехай буде світло; і стало світло. Нечутно й миттєво. Таким було й воскресіння Христове.

І помислив Бог: нехай буде світло; і стало світло. Нечутно й миттєво.Таким було й воскресіння Христове.

Так з’явилося й новозавітне світло, що освітило розумним людям духовний світ. І подібно до того, як фізичне всесвітнє світло відкрило зору фізичний світ, так світло воскресіння Христового відкрило всім розумним людям духовний світ, батьківщину безсмертних Ангелів.

Тому фізичне світло не яскравіше за духовне; і те, і інше з’явилися нечутно й миттєво всемогутньою волею Творця, по невимовній милості й любові Його.

Ви чули про те, з якою дивовижною легкістю й швидкістю талановиті люди створюють свої геніальні твори. Як же тоді Податель всіх дарів, Творець всіх геніїв! Хіба ви не читали, з якою швидкістю й легкістю Господь воскресив дочку Іаіра та сина наїнської вдови? А Лазаря у Вифанії?

Сказав слово й — звершилося! Бо у Бога все можливо: і що скаже, і що помислить. Так само Христос і Себе воскресив. Навіть легше й швидше. І без слова.

А тепер я вас прошу, дорогі діти, якщо знаєте, що Господь воскрес, більше турбуйтеся про те, як вам удостоїтися воскресіння. Того, щоб Він воскресив вас.

…якщо знаєте, що Господь воскрес, більше турбуйтеся про те, як вам удостоїтися воскресіння. Того, щоб Він воскресив вас.

Бо Він воскрес заради вас, щоб свідчити Собою ваше воскресіння, вашу подобу до Нього в славі й красі вічній.

Отже, поклоніться воскреслому Господу й заспівайте Йому пісню ранкову:

Воскресіння Твоє, Христе Спасе,

Ангели співають на небесах,

І нас на землі сподоби

Чистим серцем Тебе славити!

Свт. Николай Сербський. Місіонерські листи. Лист 24.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x