Нас не буде, а Церква буде повік!

Нас не буде, а Церква буде повік!

1 січня 2023 року архієпископ Баришівський Віктор зазначив, що 2022 рік виявився найскладнішим та найтрагічнішим в історії незалежної України. Про це повідомляє сайт politica.com.ua.

“Ми втрачали своїх близьких на фронті та в мирних кварталах, ворожі ракети руйнували наші будинки й цілі міста. Але особливо складним він виявився для вірян Української Православної Церкви. За час війни пошкоджено та повністю зруйновано більше сотні храмів і монастирів. Священики майже щодня відспівують своїх парафіян, родичів та синів”, – зауважив архієрей.

“За останні кілька тижнів проти Церкви посилено масштабну кампанію з чорного піару, священнослужителів та вірян труять у ЗМІ та соцмережах, до Верховної Ради внесено антицерковні законопроєкти, не пролонговано договір на продовження звершення богослужінь з 1 січня 2023 року в Успенському соборі та Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, які відбудовані та намолені братією монастиря і тисячами лаврських прихожан. Складається враження, що українське суспільство намагаються переконати – їхній ворог не на фронті, а в тилу”, – відзначив владика.

“Але Українська Православна Церква – це мільйони простих людей. Не росіян, не «фсбшників», не колаборантів, а звичайнісіньких українців, які народилися та виросли в Україні, які мають тут сім’ї та дітей. Ми, православні українці, – плоть від плоті свого українського народу, який любить свою державу, підтримує свою владу і військо у щоденній боротьбі за життя”, – нагадав архієпископ.

Владика Віктор підкреслив, що Церква існує вже дві тисячі років, незважаючи на те, що з нею боролися протягом усієї її історії.

“До III століття язичницька влада християн просто вбивала, часто дуже жорстоко. Чи знищило це Церкву? Ні. У XV столітті мусульмани захопили Константинополь та зруйнували православну імперію. Чи знищило це Церкву? Ні. У XVII столітті на нашій землі запорізькі козаки захищали свою віру від окатоличення, від намагань викорінити Православ’я на ній. А нещодавно більшовики масово розгорнули проти Церкви нечувані репресії: храми руйнували, священників та вірян розстрілювали, відправляли у в’язниці, табори та заслання. Чи знищило це Церкву? Ні. І до чого все це призвело? Щойно зникла радянська влада, за лічені роки було відновлено тисячі стародавніх храмів та збудовано нових”, – зазначив ієрарх.

Владика пригадав дуже важливі слова єврейського законоучителя Гамалиїла, які він сказав своїм одновірцям, що закликали розправитися з апостолами в перші роки їхньої проповіді: «Кажу вам, відчепіться від цих людей і залиште їх; бо якщо це утворення і ця справа від людей, вона зруйнується, а якщо від Бога, то ви не можете зруйнувати це; бережіться, щоб вам не виявитися і богопротивниками».

“Нас не буде, але Церква буде повік. Ми зійдемо з життєвої дистанції, чи нам хтось «допоможе» зійти з неї, а Церква буде жити вічно. Гнана чи благополучна, Вона все рівно житиме, бо так сказав Христос: «Я створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають Її», – підсумував архієпископ Віктор.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x