Про технологію з читання та контролю думок заявили у Давосі

Про технологію з читання та контролю думок заявили у Давосі

На Всесвітньому економічному форумі розповіли про імплантати, які дають змогу проникати в мозок людини.

19 січня 20223 спікер Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) Ніта Фарахані розповіла про технологію, яка дозволяє начальнику відстежувати активність мозку підлеглих на робочому місці, повідомляє сайт lifesitenews.com.

Фарахані привітала «надзвичайні перспективи» використання пристроїв для зчитування думок на робочому місці, визнавши при цьому, що вони можуть стати «найбільш гнобливою технологією», яка будь-коли використовувалася в «широких масштабах у суспільстві».

Під час свого виступу «Чи готові ви до прозорості мозку?» на щорічній зустрічі ВЕФ Фарахані розповіла, що зчитування думок – це не далеке майбутнє, а реальність.

За її словами, «вже зараз, використовуючи пристрої, що носяться – це пов’язки на голову, головні убори з датчиками, які можуть вловлювати активність мозкових хвиль, навушники, крихітні татуювання, які можна носити за вухом, – ми можемо вловлювати емоційні стани людей, наприклад, щастя, смуток чи гнів».

«Ми можемо розпізнавати та декодувати обличчя, які ви бачите у своїй свідомості, прості форми, цифри, ваш пін-код», – пояснила вона, додавши, що така технологія може дати доступ до «вашого банківського рахунку».

Такі технології будуть інтегровані в багатофункціональні пристрої, так що, наприклад, ті ж навушники, які використовуються для конференц-зв’язку і прослуховування музики, будуть оснащені датчиками для уловлювання мозкових хвиль.

Фарахані передбачила, що в найближчому майбутньому такі пристрої стануть «основним способом взаємодії з іншими технологіями», і зазначила, що великі технологічні компанії, такі як Meta, очолювана Марком Цукербергом, «вивчають способи зробити ці пристрої універсальними» для взаємодії з іншими технологіями.

Вона продовжила, що «у більш ніж 5000 компаній по всьому світу у співробітників вже відстежують активність мозку, щоб визначити рівень їхньої стомлюваності», наприклад, на залізницях Пекін-Шанхай, де «провідники поїздів зобов’язані носити головні убори», що вловлюють ступінь активності мозку.

Фарахані вважає, що «при хорошому підході нейротехнологія має надзвичайні перспективи». Однак вона визнає, що «при поганому підході вона може стати найбільш гнобливою технологією, яку ми будь-коли широко впроваджували в суспільстві».

Ще більше занепокоєння у співробітників, за її словами, викликає перспектива появи пристроїв, що зчитують інформацію з мозку, які можуть визначити, чи людина уважна або її думки блукають, і на що саме вона звертає увагу.

Така технологія не тільки може визначити, чому саме людина приділяє увагу, а й дозволяє втрутитися, щоб повернути розум у потрібне русло. Фарахані розповіла, що MIT Media Lab вже розробила «тактильний шарф», який «виробляє невелике дзижчання, коли думки починають блукати, щоб допомогти людині перефокусуватися і стати більш уважною».

Вона вважає, що важливим захистом від потенційних зловживань недоторканністю приватного життя з використанням таких технологій є попереднє «визнання права на когнітивну свободу, права на самовизначення щодо нашого мозку та психічного досвіду» і додає, що «для цього необхідно оновити існуючі міжнародні права людини».

Крім пристроїв для читання думок, що зараз носяться, в даний час розробляються і тестуються імплантати, здатні проникати ще глибше в мозок людини.

Так, минулого року першому американцю і п’ятій людині у світі було імплантовано інтерфейс «мозок-комп’ютер» (BCI), який називають «мозковим блютузом». За допомогою BCI учасник випробувань вже зміг виконувати такі завдання, як навігація у комп’ютері, використовуючи тільки свій розум.

Вчені створили пристрої, що дають змогу стежити за увагою людини. Фото: news.itmo.ru

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x