Як благочестиво провести перший тиждень Великого посту?
Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) розповів, як православним провести кожен із днів першого тижня Великого посту.
Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви митрополит Климент (Вечеря) розповів, що перший тиждень Великого посту вирізняється особливою суворістю не лише щодо їжі, а й розпорядку дня християнина. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.
«У перші чотири дні православні християни збираються у храмі, щоб разом зі священнослужителями помолитися словами піснеспівів преподобного Андрія Критського. У Великому каноні, написаному преподобним Андрієм у VIII столітті, виражений стан душі грішника, що кається. Християни за вечірніми богослужіннями в ці дні отримують молитовний покаянний настрій, який повинен їх супроводжувати весь Великий піст», – розповів ієрарх УПЦ.
При цьому митрополит Климент зауважив, що покаяння – це не відчай. Покаяння – це усвідомлення всього неправильного в нашому житті, з чітким бажанням його виправити.
Священники рекомендують у ці дні Великого посту, з понеділка по п’ятницю, їсти варену їжу без олії. А люди, у яких слабке здоров’я, а також діти, вагітні та ті, хто займається важкою фізичною чи інтелектуальною працею, можуть постити не так суворо. Міру посту краще обговорити зі своїм духівником, який знає духовний та фізичний стан людини.
«У п’ятницю і суботу першого тижня Великого посту відбувається спомин дива, яке здійснив великомученик Феодор Тирон, який жив у IV столітті, – розповів ієрарх УПЦ. – Цей святий з’явився через 50 років після своєї мученицької смерті християнам в місті Амасії, в Понтійскій області, з настановою обов’язково зберігати піст і не вживати ідоложертовне. Після закінчення першого тижня християни моляться великомученику Феодору, щоб він допоміг і нам, тим, хто живе у XXI столітті, зберегти піст і не піддатися на ті спокуси, які можуть чекати нас на нашому великопісному шляху».
Владика Климент нагадав, що закінчується перший тиждень Великого посту великим святом, яке називається Торжеством Православ’я. Цього дня ми дякуємо Господу за те, що ми є православними християнами. Церква також згадує події, пов’язані з VII Вселенським Собором, який засудив єресь іконоборства та затвердив шанування святих ікон.
Нагадав митрополит Климент також про говіння – сповідь та причастя. Оскільки перший тиждень потрібно провести в особливій стриманості, то великою втіхою для віруючих є Причастя Христових Таїн у Неділю Торжества Православ’я. Цього дня у православних храмах як ніколи багато сповідників та причасників. Сповідь краще здійснити на вечірньому богослужінні, заздалегідь осмисливши все, що слід сказати під час таїнства Покаяння.
Говорячи про обмеження в їжі, митрополит Ніжинський і Прилуцький розповів, що в суботу та неділю церковний статут дозволяє вживати їжу з олією. Хоча рибні страви у Великий піст можна їсти лише у свята Благовіщення та Вербної Неділі, в Греції є традиція щонеділі дозволяти їжу з морепродуктів (креветок, восьминогів, кальмарів). При цьому потрібно не забувати, що пісною їжа стає не лише від відсутності в ній продуктів тваринного походження, а й від простоти. Святитель Іоанн Златоуст радить гроші, заощаджені в піст на простій їжі, витрачати на милостиню.
Джерело
[…] Мені незрозуміло шанування святих: звернення до них виглядає як спроба чогось добитися […]