Запорука правильного духовного життя

Запорука правильного духовного життя

Слово свт. Ігнатія: «Душею всіх духовних тренувань у Господі є увага. Без уваги усі вправи безплідні, мертві. Бажаючий спастися повинен так налаштувати себе, щоб він міг зберегти увагу до себе не тільки в усамітненні, а й у самій розсіяності, в яку іноді силоміць він занурюються обставинами. Страх Божий нехай переможе всі інші відчуття: тоді зручно буде зберігати увагу до себе, і в безмовності келії, й серед шуму, що оточує з усіх боків».

Святитель Ігнатій у кількох рядках визначив золоте правило духовного життя – увага до себе. Тільки те, що ми робимо з увагою – молитви, піст чи інші духовні вправи – буде освячено Господом, прийнято Ним. Тільки ці моменти свідомого зосередження та уваги цінні в Божих очах, у них є життя та сила.

Жива молитва – це молитва з увагою, а не витаючий, розсіяний розум чи технічно завчені слова. Вони безплідні, мертві й у результаті брехливі.

Важливо не гнатися за швидкими результатами. Порадник таких перегонів – марнославство. Потрібно виходити із сил та обставин кожної конкретної людини.

Святитель Ігнатій каже: «Як надмірне вживання їжі засмучує та послаблює шлунок, так і непомірне вживання духовної їжі послаблює розум, спричиняє у ньому відразу до благочестивих вправ, наводить на нього зневіру».

Намагаючись бути уважними до себе, не забуватимемо і про такі чесноти, як розсудливість і виваженість міркувань, які охоронять нас від невірних кроків та душевного розладу.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x