День пам’яті преподобної Євфросинії, ігумені Полоцької

День пам’яті преподобної Євфросинії, ігумені Полоцької

Преподобна Євфросинія, ігуменя Полоцька, в миру Предслава, дочка князя Георгія Всеславича. З дитячих років вона вирізнялася любов’ю до молитви та книжного вчення.

Відкинувши пропозиції про шлюб, Предслава прийняла постриг з ім’ям Євфросинія.

З благословення Полоцького єпископа Іллі, вона почала жити при Софійському соборі, де займалася переписуванням книг.

Близько 1128 року єпископ Ілія доручив преподобній влаштувати жіночий монастир. Вирушаючи в Сільце, – місце майбутньої обителі, – подвижниця взяла тільки святі книжки – “весь свій маєток”.

Полоцький Свято-Євросинієвий монастир

У новозбудованому Спасо-Преображенському монастирі Свята навчала дівчат переписуванню книг, співу, шиттю та інших ремесел.

У 1161 році під її керуванням збудували собор, що зберігся до нашого часу. Преподобна Євфросинія заснувала також Богородицький чоловічий монастир, у який на її прохання Константинопольський патріарх Лука послав список із чудотворної Ефеської ікони Божої Матері.

Незадовго до смерті преподобна Євфросинія з племінником Давидом і сестрою Євпраксією вирушила в паломництво святими місцями. Вклонившись святиням Царгорода, вона прибула до Єрусалима, де в руському монастирі Пресвятої Богородиці Господь сподобив її прийняти мирну кончину 24 травня 1173 року.

Не пізніше 1187 року тіло святої перенесли до Києво-Печерського монастиря, а в 1910 році мощі перенесли в Полоцьк, у заснований нею монастир.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x