День пам’яті ікони Божої Матері “Троєручиця”

День пам’яті ікони Божої Матері “Троєручиця”

28 червня/11 липня Православна Церква вшановує пам’ять ікони Божої Матері “Троєручиця”.

У VIII ст., коли тривало іконоборче гоніння, ревним захисником благочестя виступив Іоанн Дамаскін. За боротьбу проти іконоборства візантійський імператор Лев ІІІ Ісавр обмовив Іоанна перед каліфом Дамаска у державній зраді.

За наказом каліфа святому за удавану зраду відсікли кисть руки й повішали її на базарі. Коли каліф надвечір трохи пом’якшав, Іоанн випросив у нього свою відсічену руку. Він приклав її до рани, впав ниць перед образом Богоматері й почав молитися. Преподобний просив Богородицю про зцілення тієї руки, що писала на захист Православної віри.

Молитва святого була почута. Божа Матір явилася йому в сновидінні та пообіцяла зцілення. При цьому Вона повеліла Іоанну, щоб він без ліні трудився своєю рукою.

Коли угодник Божий прокинувся, то побачив усічену руку неушкодженою. Вдячний за чудесне зцілення він на згадку про велику милість Божу приклав до ікони Богородиці виготовлену зі срібла руку. Тому ця ікона й почала називатися «Троєручицею».

Св. Гора Афон. Монастир Хіландар

Як розповідає передання, святий написав Богоматері подячну пісню «За Тебе радіє, Благодатна, всяка твар», що співається під час Літургії Василія Великого.
Невдовзі Іоанн Дамаскін відрікся від світу й був пострижений у чернецтво в Лаврі святого Сави Освященного, куди і приніс дивний образ Пресвятої Діви Марії.

Згодом святиня як дар потрапила до святителя Сави, архієпископа Сербського. Коли на Сербію напали турки, віряни заради збереження ікони доручили її покровительству Самої Богоматері. Вони поклали святиню на віслюка, який без погонича прийшов до Хілендарського монастиря на Афоні. Монахи обителі поклали чудотворний образ в соборному храмі.

Одного разу, коли в монастирі точилися суперечки щодо вибору настоятеля, Богородиця Сама благоволила прийняти ігуменське служіння. Тоді Її чесний образ зайняв ігуменське місце в храмі. З того часу в Хілендарському монастирі вибирають тільки намісника. Благословення на послухи братія отримує від ікони Богоматері «Троєручиця».
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x