Приклад віри святих апостолів Петра й Павла. Старець Філофей Зервакос

Приклад віри святих апостолів Петра й Павла. Старець Філофей Зервакос

Я дивуюся та вражений, як святі апостоли, яких ми сьогодні вшановуємо, звершили такі великі та неймовірні дива! Як тут не захоплюватись і не дивуватися?

Апостол Петро

Подумайте тільки, брати мої, ким був колись апостол Петро? Рибалкою. Він не вмів нічого іншого, тільки ловити рибу мережею в Генісаретському озері. І раптом він стає проповідником, голос якого обійшов увесь всесвіт. Його слова були сповнені такої благодаті та невимовної насолоди Святого Духа, що після однієї його проповіді повірило три тисячі, а після іншої — п’ять тисяч людей, яких він охрестив.

Він безбоязно та безстрашно поставав перед царями й тиранами, навчаючи людей вірі, викриваючи гріхи та залишаючись непохитним перед небезпеками й загрозами. Цей ревний і невтомний апостол Христа, незважаючи на похилий вік, почав проповідувати в Єрусалимі, обійшов Юдею, Антіохію, Понт і Галатію, Віфінію і Каппадокію, Європу й Азію. У Римі він прийняв мученицьку смерть за Христа, його розіп’яли за наказом Нерона вниз головою.

Апостол Павло

Ким був апостол Павло? Він заробляв на життя виготовленням наметів. А колись він був гонителем християнства. Коли він прямував до Дамаску з листом, що дозволяв йому переслідувати й віддавати на суд християн, його раптово осяяло світло, що засліпило його, і пролунав голос: «Савле, Савле, що ти женеш Мене?» З великим страхом і жахом Павло запитав: «Хто Ти, Господи?», після чого почув у відповідь: «Я Іісус, Якого ти женеш». Господь наказав йому вирушити в Дамаск для того, щоб знайти апостола Ананію (який його хрестив). А після хрещення його тілесні та душевні очі відкрилися, і цей колишній гонитель став великим захисником християнства.

Як крилатий орел, він ширяє над усім всесвітом, проповідуючи слово Боже і хрестячи тих, хто увірував у Христа. Цей апостол звершив дивовижні та вражаючі дива, які не під силу жодній людині, тому божественний Золотоуст мав рацію, возвисивши голос в одній зі своїх проповідей: «Інший такий Павло вже не народиться ніколи!» Його подвиги й праця заради Євангелія Христового перевершують будь-яке розуміння; неможливо описати ті небезпеки, скорботи, смуток та інші негаразди, які він пережив.

Я дивуюся та вражений, як святі апостоли, яких ми сьогодні вшановуємо, звершили такі великі та неймовірні дива! Як тут не захоплюватись і не дивуватися?

Віра — джерело чудес

Дорогі мої, ви почули в кількох словах про подвиги первоверховних апостолів. Як їм вдалося звершувати такі знамення та чудеса? Яким чином? За допомогою віри. Всі дивовижні та незвичайні діяння святих апостолів та всіх інших святих відбувалися завдяки їхній вірі.

Всі дивовижні та незвичайні діяння святих апостолів та всіх інших святих відбувалися завдяки їхній вірі.

Такою була віра святих. А яка наша віра сьогодні — віра нинішніх, сучасних християн?

Що я бачу, що чую у безграмотних сільських жителів, у пастухів? Прокляття, лихослів’я, крадіжки.

Що я бачу у багатих людей, торговців? Багатообізнаність, розкрадання, сріблолюбство.

Що бачу у правителів, у тих, хто на вищих щаблинах влади? Егоїзм, зарозумілість, лукавство, підступність і лестощі.

У всіх —  у простого народу, й у духовенства —  можна побачити нехтування, лінощі в духовному житті, розбещеність вдачі та розпусту.

І після цього ми чекаємо на якісь сприятливі зміни, закінчення воєн, скорбот і всіляких лих?

Я вже говорив, але скажу це знову й знову: наші страждання припиняться тоді, коли ми покаємось і станемо жити благочестиво.

...наші страждання припиняться тоді, коли ми покаємось і станемо жити благочестиво.

Не будемо помилятися, любі. Про те, що чекає на грішників, сказав Сам Господь: «Якщо ви будете дотримуватися заповідей Моїх, то будете споживати блага земні; якщо ж зречетесь, то меч пожере вас». «Зберігає Господь усіх, хто любить Його, а всіх безбожних погубить».

Щоб не загинули і ми разом із грішниками, припадемо до Бога, нашого Небесного Отця, з покаянням і зі сльозами й попросимо Його, щоб помилував нас.

Всеблагий, людинолюбний, милосердний, багатомилостивий і багатоблагоутробний Господи: Ти нас заради чоловік і нашого заради спасіння став людиною, у всьому подібним до нас, крім гріха, щоб звільнити нас від гріха й привести нас до Бога і Отця. Молитвами Преблагословенної нашої Владичиці Богородиці та Приснодіви Марії, всіх Святих, первоверховних Твоїх апостолів Петра та Павла, помилуй, просвіти і спаси нас. Амінь.

Старець Філофей Зервакос. Первоверховні апостоли Петро та Павло.

 

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x