День пам’яті Казанської (Височанської) ікони Богородиці

День пам’яті Казанської (Височанської) ікони Богородиці

8/21 липня Православна Церква вшановує Казанську (Височанську) ікону Богородиці.

Чудотворний Казанський образ Богоматері, що називається Височанським, знаходився в Михайло-Архангельському храмі чоловічого монастиря поблизу міста Змієва Харківської губернії.

У XVIII столітті лісовий сторож побачив чесну ікону в сосновому бору на березі річки Мжи. Святиня стояла на болотяній купині й сяяла світлими променями. Сторож забрав ікону та відніс у свою сторожку. Тоды, коли він її забирав, з-під купини забило джерело чистої води.

Якось, коли в сторожці перебував разом із 10-річним внуком батько сторожа, що був старою сліпою людиною і ходив лише за допомогою на милиць, отрок побачив яскраве сяйво, яке поширювалося від ікони.

Наляканий хлопчик подумав, що в кутку щось горить, і сказав про це діду. Старий ледве спустився з пічки і підійшов у куток, де стояла святиня. І раптом він прозрів і відчув себе повністю здоровим. Зі сльозами зцілений чоловік дякував Богородиці за чудо.

Наступного ранку сім’я сторожа пішла до в церкви найближчого села Артюховки, щоб подякувати Господу та розповісти про те, що сталося, місцевому священнику. Чудотворну ікона залишили в храмі, а сім’я повернулася додому.

Однак наступного ранку чудесним чином святиня знову опинилася в сторожці на місці, де стояла раніше. Чудо повернення ікони повторювалося тричі, допоки вирішили залишити чесний образ там, де обрала Богоматір. З цього часу, щоб попросити допомоги в Цариці Небесної, в сторожку почали приходити люди.
Після Полтавської битви сотник Василій Височинов, що відзначився в бою, отримав у нагороду від імператора Петра І. Він отримав земельний наділ і, таким чином, став власником того місця, де знаходилася в сторожці чудотворна ікона.

Коли Василій взнав про історію явлення чудотворного образу Божої Матері, то попросив перенести храм села Артюховки на місце явлення святині – в поселення, що отримало назву Височановки. Ікону Пресвятої Діви розташували біля правого кліросу в спеціальному кіоті та прикрасили позолоченою ризою.
У 1795 році замість старого дерев’яного храму збудували новий кам’яний. У 1886 році у Височаинівці заснували чоловічу обитель, що була названа Височанівською Казанською, і в її власність перейшов Михайло-Архангельський храм, де зберігалася святиня.

Чудотворна ікона Богородиці Казанська Височанівська – образ невеликого розміру на липовій дошці з заглибленням посередині. В 1892 році його прикрасили срібною з позолотою ризою та дорогоцінним камінням.
Історію явлення святині записали у велику книгу «Оповідь про явлення та чудеса Височанівської ікони Богоматері», що читалася віруючим як проповідь у храмі села Височанівки.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x