Щорічні Успенські дива Богородиці на острові Кефалонія

Щорічні Успенські дива Богородиці на острові Кефалонія

Диво зі зміями

Щорічно в Греції відбувається на Успіння Пресвятої Богородиці диво. Цими дивами є нашестя змій – «прочан», які не жалять людей, і цвітіння засохлих лілей!

Є в Греції маленький острівець Кефалонія. У світі він відомий не лише своїми мальовничими краєвидами, а й тим, що рік у рік там, у містечку Маркопуло, відбуваються дива.

На свято Успіння Божої Матері до цього селища сповзаються змії, які в народі називають «богородичними». Відмінною їх ознакою є мітка у вигляді хреста на лусці на голові.

Змії прагнуть потрапити до церкви, що стоїть на місці колишнього жіночого монастиря. Пришестя змій завжди відбувається лише напередодні Успіння. Цього дня у каплиці звершується Богослужіння.

Але змії безперешкодно проникають у середину будівлі, лишаються там упродовж всієї служби. І що дивно – змії ніби заворожені тягнуться до цієї ікони.

Вони не бояться людей і не жалять їх, люди ж, у свою чергу, так само спокійно реагують на присутність таких незвичайних «прихожан». Змії повзають по іконах і без остраху повзуть на руки до людей, коли ті простягають їх до них.

 

Кефалонійці та заїжджі туристи без страху тримають змій на руках, кладуть собі на плечі. Граються зі «змійками» навіть маленькі діти. Незабаром після закінчення святкової служби, змії сповзають із улюбленої ними ікони Богородиці та залишають церкву.

 

Варто їм переповзти дорогу і опинитись у горах – вони знову стають небезпечними. Тепер, якщо до них наблизитись – тут же зашиплять і можуть вкусити! Ці явища неодноразово змальовували на фото та відео журналісти.

Місцеві жителі сприймають появу змій як належне – безстрашно торкаються їх, беруть на руки та навіть цілують. Вони вірять, що змії ні в якому разі їм не зашкодять. Так і відбувається — отруйні протягом року змії на Успіння стають немовби ручними.

Поява рептилій у Маркопулі напередодні Успіння не випадкова. Багато століть тому, коли у Маркопуло був жіночий монастир, на нього напали пірати. Напад стався саме на свято Успіння.

Черниці почали гаряче молитися Богородиці перед Її іконою, щоб вона позбавила їх від лиходіїв. І сталося диво. Коли грабіжники зламали ворота й увірвалися до обителі, замість черниць вони побачили змій. Злякавшись, пірати повернулися на корабель і попливли геть.

Як спогад про подію, Кефалонія тепер щорічно переживає навалу змій, які в день Успіння стають абсолютно безпечними.

Ікона, перед якою молилися черниці, збереглася. Саме вона як магніт приваблює себе змій. Рептилії висять на іконі, повзають під нею. Але підійти та поцілувати святиню людям не заважають.

Ікона Богоматері, що знаходиться в Маркопулі, дуже шанується греками. З усіх боків вона обвішана коштовностями, які пожертвували люди як подяку Богородиці за її допомогу.

Сподіватимемося, що Успенське диво зі зміями, яке там щороку відбувається, й далі дивуватиме світ.

Метеорологічні дива

Також щорічно напередодні Успіння Божої Матері на острові відбувається невеликий землетрус (3-4 бали), а в день свята йде дощ, який у цю пору року там є великою рідкістю. Але це ще не головне диво, а його передвістя.

Дива з лілеями

У день Благовіщення Пресвятої Богородиці кефалоняни приносять у храм білі лілеї, подібні до тієї, з якою з’явився до неї Архангел Гавриїл.

Ці квіти віряни вкладають у кіот ікони Божої Матері «Панагія-Кріні», де вони залишаються без води аж до свята Успіння Пресвятої Богородиці. І ось тут відбувається диво дивне: на сухих стеблах лілей, що розтріскалися від спеки, розпускаються ніжно-білі квіти — і це через п’ять місяців після того, як вони були зрізані!

У день свята Успіння Божої Матері після Літургії в церкві служать молебень, квіти освячуються та їх роздають вірянам, які цього дня прийшли до храму.

Ці сухі стебла лілей подібні до наших душ, які висихають від безвір’я та сумнівів. Біла квітка ніби нагадує нам, що для Бога немає нічого неможливого і що наша душа, що погрязла в гріхах, теж може розцвісти та осяятися благодаттю Божою.

Слід врахувати, що лілеї є біблійними квітами. У Євангелії від Матфія про це свідчить Сам Господь: «Погляньте на польові лілеї, як вони ростуть: ні трудяться, ні прядуть; але кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не одягався так, як кожна з них» 1(Мф. 6, 29).

У день цього великого свята і природа, і людина ніби об’єднуються для того, щоб прославити у своїх молитвах Пресвяту Владичицю нашу Богородицю та віддати хвалу Творцеві за його великі благодіяння до всіх нас.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x