День пам’яті апостола Фадея

День пам’яті апостола Фадея

21 серпня/3 вересня Православна Церква вшановує пам’ять апостола (від сімдесяти) Фадея.

Святий Фадей народився в місті Едеса, що розташовувався на берегах річки Євфрат.

Будучи євреєм, він досконало знав Старий Заповіт. У дні проповіді Іоанна Предтечі святий Фадей прийшов у Єрусалим, після чого невдовзі прийняв Іоаннове Хрещення.

На той час Господь наш Іісус Христос, що зійшов із Небес і втілився від Святого Духа та Пречистої Діви Марії, явив Себе людям.

Фадей почув про Нього, побачив Його чудеса і пішов за Ним. Господь Іісус Христос прийняв його до числа сімдесяти (менших) апостолів і послав на проповідь Євангелія.

Згодом ці апостоли повернулися до Господа Іісуса та сповістили Йому, що й біси покоряються їм заради Його Імені.

Після хресних страждань, воскресіння та вознесіння Христа на Небо Фадей за повелінням Господнім пішов проповідувати Слово Боже в Едесу. Там він поселився в домі знайомого єврея Товії.

Князем Едеським був тоді Авгарь. Він багато років страждав від прокази, але якось почув про Іісуса Христа. З надією отримати зцілення Авгарь написав прохання, щоб Господь Іісус прийшов до нього та зцілив його.

Своє послання князь віддав живописцю Ананії, якому наказав зобразити фарбами Христа. Однак Ананії так і не вдалося це зробити, бо на те не було волі Божої.

Сам Христос повідомив через послання Авгарю, що не прийде до нього, і передав йому нерукотворне зображення Свого обличчя на убрусі, яке з’явилося, коли Господь обтер цим убрусом Своє омите обличчя.

 

З великою радістю Авгарь прийняв убрус та послання від Господа й поклонився чесному образу Христа. Після цього він майже повністю зцілився від прокази і почав чекати обіцяного Іісусом приходу Його учня. Цей учень мав повністю зцілити князя від хвороби та подати йому та іншим людям життя вічне.

Під час свого перебування в домі Товії Фадей через призивання імені Христа чудесно зцілював хворих. Згодом про нього довідався князь Авгарь і почав задумуватися, чи це не той самий учень Іісуса, який має прийти до нього. Тоді Авгарь покликав до себе Товію, розпитав його про Фадея й сказав привести апостола, щоб він зцілив його від прокази.

Коли Товія передав слова Авгаря Фадею, святий відповів, що дійсно посланий до князя, і наступного ранку пішов до нього.

Між тим Авгарь зібрав у себе всіх вельмож та радників.
У той час як апостол входив в княжі палати, Авгарь побачив, що його лице осяяне якимось незвичайним світлом. Тому він встав і вклонився Фадею. Це здивувало прибічників князя, оскільки вони не бачили світла, що йшло від лиця апостола.

Авгарь же запитав у святого, чи він той учень, якого обіцяв прислати Христос. Фадей дав ствердну відповідь на запитання князя і навчив його та присутніх із ним істинної віри.

Після цього князь разом зі своїми домашніми прийняв Святе Хрещення, причому вийшов із купелі здоровим і душею, і тілом.
За наказом Фадея зібрали народ, і апостол наставив і тих людей на шлях істини. Таким чином Едеса просвітилася Христовою вірою.

Князь Авгарь хотів дати в подяку святому багато золота, однак Фадей не прийняв нічого й пішов на проповідь Євангелія в інші краї.

Після багатьох плідних апостольських трудів Фадей мирно спочив у фінікійському місті Бейруті, де проповідував істинну віру та хрестив багатьох в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Апостола Фадея з числа 70-ти слід відрізняти від Апостола Фадея з числа 12-ти, тобто Іуди, сина Іосифа обручника та брата Іакова. Пам’ять цього апостола Фадея святкується 19 червня за ст. ст. По-іншому його ще називають Леввеєм.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x