Преподобний Нестор літописець

Преподобний Нестор літописець

27 жовтня/9 листопада Православна Церква вшановує пам’яті преподобного Нестора-Літописця.

У 17-річному віці святий Нестор захотів прийняти чернечий постриг і прийшов до преподобних отців Антонія та Феодосія Печерських.

У той час преподобний Антоній подвизався в безмовності в печері, а преподобний Феодосій будував монастир.

Ще не будучи монахом, Нестор старався у всьому наслідувати життя своїх духовних наставників і зростав у чеснотах. Він прийняв на себе добровільну вбогість, піклувався про душевну й тілесну чистоту, глибоко смирявся, беззаперечно слухався, суворо постив та невпинно молився.

Вже після смерті святих Антонія та Феодосія Нестор прийняв чернечий постриг від ігумена обителі Стефана. Пізніше преподобного висвятили в диякона.

Великою справою Нестора, яка залишила свій слід в історії на віки, було літописання. На основі Біблії, візантійських хронік, русько-візантійських договорів, житій святих, розповідей очевидців та інших джерел преподобний Нестор написав літописне зведення «Повість минулих літ».

Для руського народу ця праця має велике історичне та духовне значення. У «Повісті минулих літ» святий описав початок та влаштування руського світу, його взаємозв’язок із іншими державами, заснування чернецтва на Русі, виникнення Києво-Печерського монастиря, житія преподобного отця нашого Антонія та інших Печерських святих, тощо.

При цьому житія святих Нестор писав не лише на хартії, але й подібними подвижницькими діяннями на своїй душі. Будучи високообдарованою, начитаною людиною, святий проявляв глибоке смирення та називав себе неуком й сповненим безлічі гріхів.

Своєю працею преподобний вписав себе не лише в історію Русі, але й у книги життя вічного, через що достойний чути про себе «… радійте, бо імена ваші написані на Небесах».

Коли братія Києво-Печерської обителі вирішила викопати мощі преподобного Феодосія та перенести їх у Печерську церкву, святий Нестор взяв на себе цей послух. Він із вірою та молитвою працював цілу ніч і відкопав мощі свого наставника. Потім преподобний виніс їх із печери й став очевидцем преславних чудес, які звершилися в той час.

Після багатьох років трудів і подвижництва святий Нестор у старості відійшов до Господа.

преподобний Нестор
Мощі прп. Нестора-Літописця. Києво-Печерська лавра

Його нетлінне тіло почиває в Ближніх Антонієвих печерах і свідчить про святість преподобного чудесами, які від них звершуються.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x