День пам’яті пророка Софонії

День пам’яті пророка Софонії

3/16 грудня Православна Церква вшановує пам’ять пророка Софонії.

Святий Софонія належить до числа малих пророків. Він був сином Хусія, внуком Годолія, правнуком Аморії, праправнуком Єзекії і, за переданням, походив із коліна Симеонового, з гірського краю Саравафа (в південно-західній прикордонній частині Палестини). Софонія належав до знатного роду і жив при іудейському царі Іосії, що царював більше як за 600 років до Різдва Христового.

Цар Іосія ревно викорінював серед іудейського народу ідолопоклонство та намагався відновити шанування Істинного Бога. Він відбудував храм Соломона, зруйнував язичницькі жертовники, вбив ідольських жерців і наказав усім дотримуватися Закону Мойсея.

Однак важко було повернути народ, що утвердився в нечесті, до істинного Богошанування. Люди припинили відкрито шанувати ідолів, але в серці були прихильними до ідолопоклонства. Цим вони готували для себе кару Божу.

Софонія сяяв благочестям, скорбів через нечестя свого народу і молився за його навернення до Істинного Бога. Господь обрав Софонію Пророком і повелів сповістити людям про покарання, що на них чекають за поклоніння несправжнім богам. Тоді Софонія почав обходити міста та села іудейські й схиляти людей до покаяння.

Пророк говорив іудеям, що Господь знищить все з лиця землі: людей і худобу, птахів і рибу. Господь простягне руку на Іуду та на всіх жителів Єрусалима й знищить всіх, хто відступає від Господа і не шукає Його.

Також святий сповіщав, що Господь готує жертву, і її день вже близько; це буде день гніву, скорботи, сум’яття та хвилювання, день темряви та мороку; кров людей поллється, як пісок, трупи їхні будуть, як гній.

Крім цього Софонія віщував загибель філістимлян, моавітян, аммонітян, ефіопів та ассиріян і спустошення їхніх земель за те, що вони глумилися над народом Божим та звеличувалися перед ним.

Пророк бачив, що Єрусалим вперто тримається нечестя, і говорив, що князі його – леви, що рикають, судді – вовки вечірні, люди – горді, а священники зневажають святиню та руйнують Закон. За це святий пророкував розорення міста та загибель разом із ним землі Іудейської.

Пророцтва Софонії невдовзі справдилися. Ще за царювання Іосії відбулося нашестя єгиптян на чолі з фараоном Нехао. Вороги поневолили іудеїв і обклали тяжкою даниною. Незабаром в Іудею вторгнулися вавилоняни.

У 607 році до Різдва Христового вавилонський цар Навуходоносор захопив та зруйнував Єрусалим, а народ забрав у полон, який тривав 70 років.
Софонія пророкував не лише сумні події. Господь відкрив йому благодатні часи пришестя в світ Месії – Утіхи Ізраїля та Сподівання язичників, а з Ним – радості та миру для всієї землі.

Святий говорив, що в день Суду Господнього буде знищений не весь Ізраїль і не вся земля; Господь дасть народам, які залишаться, чисті уста, щоб вони призивали Його Ім’я та однодушно служили Йому. Також казав, що від Ізраїлю залишаться люди кроткі та смиренні, вони будуть благоговіти перед Господом, не будуть творити неправди й заспокояться, бо вороги не будуть тривожити їх.

Із захопленням Софонія вигукує: «Радуся, дочко Сіонова, проповідуй, дочко Єрусалима, прикрашайся та веселися…, бо відняв Господь всі неправди твої та врятував тебе від руки ворогів Твоїх…».

Свята Церква бачить в словах пророка вказівку на Месіанські часи, а зокрема на урочистий вхід Господа Іісуса Христа в Єрусалим, коли весь Сіон зустрічав Його як царя з гілками в руках та захопленими криками: «Осанна, сину Давидову!». Тому в Неділю ваій і читається паремія з книги пророка Софонії. Пророцтво про залишок Ізраїлю блаженний Феодорит відносить до апостолів – лагідних та смиренних серцем.

Святий передвіщав кари Господні, щоб схилити грішників до покаяння, та сповіщав милості Божі, щоб утішити та зміцнити смиренних.

Пророк Софонія спочив у сподіванні загального воскресіння та, згідно з переданням, був похований у своєму домі.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x