Різдвяне послання Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія

Різдвяне послання Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія

Різдвяне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви

Христос рождається — славте, 

Христос з Небес — зустрічайте, 

Співайте Господеві вся земля

Ірмос канону Різдва Христового

Цими святими словами сердечно поздоровляю всіх Вас, боголюбиві архіпастирі і пастирі, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, з великим мироспасительним Празником Різдва по плоті Спасителя нашого і Бога, Господа Іісуса Христа.

На превеликий жаль, і цьогорічне Свято Різдва Христового ми зустрічаємо під гул смертельних пострілів, якими вороги нищать нашу землю і наш народ. Крім цієї скорботи, ми страждаємо ще від внутрішньої ворожнечі, яка на релігійному ґрунті розпалюється всередині нашого народу. Всяка ворожнеча внутрішня і зовнішня має один ефект, одну дію — вона ослабляє і нищить нас.

Але ми мужньо стоїмо, захищаємо свою землю і любов’ю свідчимо про свою християнську гідність і честь. Ми молимось Богу з глибокою надією, що Господь зглянеться на нас і «спасе нас від ворогів наших і захистить від тих, що повстали на нас»1(Пс. 58, 2).

Ніякі обставини не можуть нас відлучити від любові Божої, тому сьогодні ми піднімаємо свої розумні очі до Неба і радісно святкуємо Різдво Христове.

Різдво Христове — це свято миру і Божого благовоління. Різдво Христове — це велика тайна пришестя у світ Бога у плоті. Різдво Христове — це втілення Божественної Любові, Яка прихилила Небо до землі.

Святитель Григорій Неокесарійський називає Різдво Христове новим чудом, у якому Вітхий днями Бог зробився Младенцем, щоб людей зробити Божими дітьми, а преподобний Єфрем Сирін говорить, що в Різдві Христовому Божество поклало на Себе печатку людини, щоб людину прикрасити печаткою Божества. Цей же преподобний, розмірковуючи про нашу праматір Єву і про Пресвяту Діву Марію, говорить, що Єва народила вбивцю, а Пресвята Діва Марія народила Життєдавця. Єва народила того, хто пролив кров брата свого, а Пресвята Діва Марія народила Того, Хто пролив Свою кров заради братів Своїх.

Скільки добра, світла, теплоти і Божественної любові зійшло на землю в благословенну Вифлеємську ніч, людський розум осягнути не може. Цього не можуть осягнути навіть святі Ангели, які в благословенну Різдвяну ніч з’явились Вифлеємським пастушкам і сповістили, що нині у Вифлеємі, у місті Давидовому, народився Спаситель, Котрий є Христос Господь2(Лк. 2, 9–11). Пастушки перші з усіх земнородних прийшли у Вифлеємську печеру і поклонились Богомладенцю Христу, розповівши Божій Матері і старцю Йосифу все, що сповістив їм Ангел.

У цей же перший день Христового Різдва до Вифлеємської печери прийшли три мудреці — Волхви зі сходу. Їм з’явилась чудесна зірка і привела їх до новонародженого Богомладенця Христа. Волхви поклонились Богомладенцю і принесли Йому пророчі дари: золото, ладан і смирну.

Яка дивна Божественна любов до нас, грішних людей! Син Божий тільки народжується, і вже кличе до Себе все людство. Святі Ангели, які з’явились Вифлеємським пастушкам, стверджує прп. Єфрем Сирін, — це знамення, через яке Богомладенець Христос запрошує до Себе іудейський народ, а чудесна зірка, яка з’явилась східним Царям, — це знамення, через яке Господь запрошує до Себе все людство. І сьогодні, коли від Різдва Христового минуло понад дві тисячі років, Господь і Спаситель наш Іісус Христос знову кличе до Себе кожного з нас.

Під час земного життя кожна людина проходить випробування, в яких вона складає духовний іспит своєї гідності. Серед життєвих труднощів і випробувань кожен із нас має засвідчити свою розумну любов до Бога, свого Творця і Промислителя, і до людей, які є носителями образу вічного Бога. Людина, яка серед випробувань і труднощів не губить своєї розумної любові до Бога і ближнього, цим свідчить, що вона йде до Бога і хоче бути причасницею спасительного торжества, яке Предвічний Бог улаштував для нас через Своє Різдво і до якого Господь запрошує нас: «Прийдіть до Мене, всі струджені й обтяжені, і Я заспокою вас»3(Мф. 11, 28).

Дехто вважає, що мир і спокій душі можна досягнути багатством, розвагами та людською славою. Як правило, такі люди намагаються всіма правдами і неправдами накопичувати багатство і оточувати себе людською славою в надії, що в цьому вони знайдуть душевний мир і щастя. І яка трагедія буває, коли людина помічає, що вона, здобувши багатство і славу, душевного миру і щастя не досягнула. Адже душевний мир і щастя — це дар Божий, який не залежить ні від багатства, ні від слави. Блаженна та людина, яка змогла це зрозуміти і яка, як блудний син, має мужність встати і повернутись в Отчий дім.

Душа кожної людини прагне молитви, покаяння, смирення і любові, яка засвідчується добрими ділами. І ті люди, які наповнюють свою душу молитвою і діючою любов’ю, незалежно від того, чи вони багаті, чи бідні, чи вони відомі і славні, чи малопримітні, насолоджуються щастям і миром, який приніс на землю Богомладенець Христос і який оспівували в Різдвяну ніч святі Ангели: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління»4(Лк. 2, 14).

Ще раз щиро вітаю всіх Вас, дорогі брати і сестри, зі Святом Різдва по плоті Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа. Бажаю всім миру, щастя, здоров’я і спасіння, щоб усі ми стали достойними причасниками спасительного Божественного торжества, яке подарував нам Богомладенець Господь наш Іісус Христос, Якому від нас слава, честь і поклоніння на віки. Амінь.

Нехай Господь благословить миром нашу Українську землю й увесь світ.

З Різдвом Христовим!

 Смиренний

Онуфрій

 Митрополит Київський і всієї України

Різдво Христове, 2024 р.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x