День пам’яті святителя Сильвестра

День пам’яті святителя Сильвестра

2/15 січня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Сильвестра, папи Римського.

Святий Сильвестр був родом із Риму. Його батьки Руфін і Пруста, виховували сина в благочесті. Рано втративши батька, отрок здобув освіту під керівництвом пресвітера Квіріна. Досягши юності, Сильвестр почав ще більш ревно виконувати Євангельські заповіді, особливо вирізняючись гостинністю, він щиро приймав у своєму домі мандрівників.

Якось Святий прихистив у себе єпископа Тимофія, що прибув із Антиохії. Через рік і декілька місяців за навернення до істинної віри багатьох римлян єпископа ув’язненили в темниці.

Згодом за відмову від ідолопоклонства Тимофія побили та усікли мечем. Тоді Сильвестр забрав тіло мученика та поховав у своєму домі. Пізніше мощі Тимофія були перенесені в збудований на честь нього храм.

Градоначальник Тарквіній покликав до себе Сильвестра й почав вимагати у нього майно Тимофія. При цьому він примушував Святого звершити жертвоприношення.

Однак Сильвестр відмовився та передрік скору кончину градоначальника. Після цього Святого закували в тяжкі кайдани та ув’язнили.

Передречення Сильвестра одразу збулося, оскільки градоначальнику в горлі застрягла риб’яча кістка й він наступної ночі помер.

Сильвестрав вивели з темниці, а частина слуг Тарквінія навернулася до істинної віри.

Скоро після цього Святого висвятили в пресвітера, а пізніше він зайняв архіпастирський престол.

Будучи пастирем словесного Христового стада, Сильвестр видав постанову, яка забороняла священнослужителям займатися торгівлею. Також він ввів нові назви днів тижня, оскільки римляни називали їх на честь своїх божеств днями Сонця, Місяця, Марса тощо.

Святий постановив називати неділю днем Господнім, а дні з понеділка по п’ятницю – феріями (богослужбовими днями), відповідно ферія перша, ферія друга і т. д. Субота ж зберегла свою єврейську назву.

Коли святий Сильвестр управляв Церквою Христовою, римські язичники приносили жертви величезному змію. Цей змій жив під Тарпейською скелею в печері й вбивав багатьох людей.

Сильвестр, щоб позбутися його, заповідав усім християнам трьохденний піст із молитвою. Самому ж Святому однієї ночі явився Апостол Петро і повелів звершити при вході в печеру Богослужіння, після чого призвати Ім’я Боже та замкнути змія в печері. Так і було зроблено.

Після Божественної служби Святий увійшов до печери й замкнув двері, що в ній знаходилися. При цьому він сказав, щоб ці двері не відкривалися до Другого Пришестя Сина Божого. Через це чудо багато язичників навернулося до Христа.

На той час Римською імперією правив благочестивий цар Костянтин Великий. Він наказав випустити всіх ув’язнених за істинну віру та дозволив вірувати кожному, як кому хочеться.

Тоді євреї прибули до цариці Олени й сказали, що її син через віру в Христа може накликати на себе нещастя. Цариця передала слова євреїв Костянтину.

Цар влаштував спір про віру між євреями та християнами. На цей спір разом із царицею прибуло сто двадцять євреїв. Сильвестр явився з невеликою кількістю супроводжуючих, серед яких було декілька єпископів.

На основі ветхозавітних писань Святий довів триєдність Бога та Божество Іісуса Христа. Коли за християнами була визнана перемога, волхв Замврій, що очолював євреїв, наказав привести лютого бика. Він повідомив, що вб’є бика одним Іменем Божим, чим докаже істинність своєї віри.

При цьому Замврій сказав, що кожен, хто почує або прочитає це Ім’я, помирає. На запитання Сильвестра, чому він сам не помирає, коли промовляє Ім’я Боже, Замврій не дав відповіді.

Він лише запропонував Сильвестру самому Іменем Христовим умертвити бика, а у противному разі, коли бик загине від Замврія, прийняти іудейську віру.

Після цього волхв прошепотів щось на вухо бику, і той одразу здох. Всі євреї побачили це і почали кричати про свою перемогу. Однак за проханням Сильвестра цар наказав усім замовкнути.

Тоді святий запропонував Замврію Іменем Божим воскресити бика, оскільки Богу властиво творити добро, а не зло. У такому разі Сильвестр пообіцяв прийняти іудейську віру.

День святителя Сильвестра

Замврій же сказав, що це неможливо зробити. Тоді святий Сильвестр помолився Богу, призвав Ім’я Христове і воскресив бика, причому наказав йому бути сумирним.

Через це чудо Замврій, присутні євреї та безліч народу навернулися до істинної віри, а разом із ними і цариця Олена.

Після цього Святий продовжував ревно звершувати своє архіпастирське служіння й в турботах про паству досягнув глибокої старості. Папою Римським він був майже 22 роки. Кончина святого Сильвестра настала в 335 р.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x