День пам’яті святого мученика Гордія

День пам’яті святого мученика Гордія

3/16 січня Православна Церква вшановує пам’ять святого мученика Гордія.

Святий Гордій народився в християнській сім’ї в Каппадокійському місті Кесарії. У дорослому віці він вступив на військову службу і, проявивши мужність і військове мистецтво, був призначений сотником. 

У цей час нечестивий імператор Лікіній, що правив східною частиною Римської імперії в 307 – 324 рр., видав наказ нещадно знищувати християн.

Тоді Гордій зрікся свого військового звання, друзів, близьких та всіх утіх цього світу та поселився в пустелі. Там він удостоївся Божественних одкровень і став розмірковувати над суєтністю земного життя. Святий загорівся бажанням постраждати за Христа  почав готуватися до мученицького подвигу.

Коли ж настало мерзенне язичницьке свято на честь скверного бога Марса, Гордій вирушив у місто. Увесь народ від малого до старого прийшов у цирк дивитися на кінні перегони.

Серед глядачів було немало й християн, які не дбали про своє спасіння. Сповнений божественної ревності, Гордій протиснувся крізь народ, став посеред цирку й голосно вигукнув: «Мене знайшли ті, хто мене не шукали».

Таким чином він показав людям, що сам добровільно прийшов сюди. У натовпі піднявся сильний шум. Християни плескали в долоні від радості, а невіруючі голосно вимагали стратити Святого.

Гордія підвели до присутнього на перегонах градоначальника, який запитав у нього, хто він і звідки. Святий розповів про себе все й сказав, що вибрав саме цей день для виконання своєї обітниці Богу, оскільки знає про лютість градоначальника.

Від цих слів суддя запалав гнівом і наказав покликати катів, щоб вони піддали Святого різноманітним катуванням.

Однак ніякі тортури не могли відвернути Гордія від істинної віри, і він закликав катів роздробляти його тіло та по-всякому мучити його.

Коли градоначальник усвідомив, що катуваннями нічого не зможе досягнути, то вдався до лестощів. Він пропонував Гордію різноманітні подарунки та царські винагороди. Однак Святий тільки посміявся над його безумством і дав зрозуміти, що для нього немає нічого кращого за Царство Небесне.

Тоді розлючений суддя наказав відсікти Гордієві голову. Знайомі святого почали слізно молити його не губити свого життя і хоча б на словах зректися від свого Бога, а потай вірувати в Нього.

Однак Гордій був непохитним, як скеля, що стоїть посеред моря та яку не можуть зрушити морські хвилі.

У той час Святий побачив духовними очима, що диявол спонукає його близьких до сліз та недобрих порад. Тоді він сказав їм, щоб вони плакали не за ним, а за тими, хто переслідує християн і таким чином готує собі вічну муку.

мученика Гордія

Також Гордій повідомив, що готовий померти за Христа не один, а багато разів. До всього Святий додав, що не може відректися від свого Творця, Якому поклоняється з дитинства, і що безумно прирікати себе на вічні муки та погибель заради кількох зайвих днів тимчасового життя.

Потім Гордій осінив себе хресним знаменням і безбоязно схилив під меч свою голову. Свята душа мученика Гордія відійшла у Небесні обителі й тепер славить Пресвяту Трійцю вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті преподобного Фоми Малеїна | N.E.W.O.D
4 днів тому

[…] Фома мав військове звання, був багатим і вирізнявся великою тілесною силою та […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x