Собор святого Іоанна, Предтечі й Хрестителя Господнього

Собор святого Іоанна, Предтечі й Хрестителя Господнього

7/20 січня Православна Церква святкує День Собору святого Іоанна, Предтечі й Хрестителя Господнього.

Собор святого Іоанна Предтечі святкується Церквою на другий день свята Богоявлення. Цього  дня вшановується пам’ять того, хто слугував таїнству Хрещення Господа й Спаса нашого Іісуса Христа.

Слово “собор” означає, що народ збирається в церкву для звершення Божественної служби на честь Хрестителя Господнього. Собор Іоанна Предтечі є вселенським святом і особливо урочисто святкується в храмах, присвячених імені цього святого.

Оповідь про десницю Святого Іоанна Предтечі, якою він хрестив Господа

Коли за наказом царя Ірода обезголовили святого Іоанна Предтечу Господнього, його чесну голову віднесли нечестивій Іродіаді, а тіло – викинули за межі міста. Там його знайшли учні Хрестителя, які перенесли чесні останки свого вчителя в Севастію, головне місто Самарії, та поховали поблизу могили Пророка Єлисея.

Згодом святий Євангеліст Лука хотів забрати нетлінні мощі святого Іоанна з Севастії у своє рідне місто Антиохію. Однак місцеві жителі не дозволили йому це зробити.

Тоді апостол Лука взяв лише правицю Предтечі й приніс її в Антиохію, там від неї звершувалося багато чудес.

У IV ст. римський імператор Юліан Відступник (361 – 363 рр.) розпочав гоніння не лише на християн, але й на християнські святині. Він спалював храми та мощі святих.

Під час свого перебування в Антиохії Юліан намагався відшукати руку Хрестителя, однак християни встигли заховати її в башті, що називалася Гонія. Після марних пошуків цар наказав спалити храм Іоанна Предтечі в Севастії разом із мощами Святого, що й було зроблено. Однак Симеон Метафраст (укладач Житій святих, який жив в Х ст.) говорить, що Патріарх Єрусалимський попередньо забрав тіло Хрестителя й замість нього поклав у гріб кістки якогось мерця. Тому існує думка, що тіло Іоанна Предтечі тоді не було спалене.

Після смерті Юліана Відступника десниця Хрестителя винесли з башти, і знову від неї почали звершуватися чудеса.

Колись в печері поблизу Антиохії жив величезний змій, якому язичники, як богу, щороку приносили жертви. У жертву за жеребом обиралася непорочна дівчина, яку змій пожирав під час зібрання всього народу, що дивився на це видовище зі спеціально споруджених місць.

Якось жереб випав дочці одного християнина. Тоді нещасний батько звернувся з молитвою до Бога та Хрестителя Іоанна. Він прийшов до храму, де знаходилася десниця Предтечі Господнього, і вмовив ключаря впустити його до храму для поклоніння святині.

Там християнин, цілуючи чесну руку Хрестителя, непомітно відкусив один суглоб малого пальця святого і заховав його в себе.

У той час як дівицю повели на поживу звіру, батько не відступав від неї та ревно молив Господа про порятунок. Коли ж змій почав повзти до своєї жертви, християнин закинув у його розкриту пащу частину перст Іоанна Предтечі, від чого змій тієї ж миті загинув.

Батько з дочкою прославили Бога та відкрили присутнім причину смерті змія. Тоді багато народу навернулося до істинної віри.

Згодом на місці цієї події була споруджена церква. У ній на свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього архієрей, окрім Хреста, піднімав і десницю Іоанна. Причому, якщо десниця трималася прямо, то це свідчило про гарний врожай, якщо ж рука Хрестителя згиналася, то це віщувало неврожай та голод.

З часом Антиохію захопили араби. Благочестиві ж царі намагалися різними способами забрати в іновірців десницю Хрестителя, однак їм це не вдавалося. Під час правління Костянтина VIII Порфірородного та брата його Романа (Х ст.) правиця Іоанна Предтечі потрапила в Константинополь. Її приніс туди антиохійський диякон Іов, який бажав перенести цю святиню з арабської держави в християнську.

Для цього диякон увійшов в довіру до ключаря храму Апостола Петра, де знаходилася десниця Хрестителя. Він запросив ключаря на бенкет і напоїв його вином. Коли ж той заснув, диякон пішов у храм, взяв руку Іоанна Предтечі та покинув місто.

Собор Іоанна Предтечі
Правиця Предтечі Господнього Іоанна. Чорногорія. Монастир Цетіньє

Після прибуття в Халкидон, Іов почав показувати святиню християнам. Про це одразу було повідомлено царям. Тоді вони відправили в Халкидон царський корабель, і десницю Іоанна Предтечі урочисто перевезли в Константинополь та поклали в церкві палацу. Прибула ж десниця Святого до християнської столиці напередодні свята Богоявлення.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x