Брехати шкідливо

Брехати  шкідливо

“…неправду відкинувши, говоріть кожен правду до свого ближнього, бо ми члени один для одного.”1Еф. 4:25

Обман (брехня) — це неправда, цілеспрямоване або ненавмисне перекручення інформації в силу будь-яких мотивів. На жаль, брехня в якійсь мірі стала нормою життя. Поступово така поведінка стає звичкою та способом життя. 

Чому брехати шкідливо для здоров’я?

Людина, яка бреше, має підвищену активність мигдалини, тому набагато сильніше піддається впливу стресу. Їй доводиться тримати себе під контролем і перевіряти, чи не суперечать її слова раніше сказаним.

Науково встановлено, що брехня погіршує роботу ряду відділів мозку, частота брехні корелюється з рівнем тривоги, кров’яним тиском, частотою серцевих скорочень. Цікаво, що навіть сторонні спостерігачі брехні, які беруть участь у обмані, відчувають ті ж фізіологічні реакції.

Під час тривалого проміжку часу ці зміни помітно збільшують ризики розвитку раку, ожиріння, тривожності, депресії.

Зберігання пам’яті про брехню, формування своєрідних «секретів» пам’яті також вносить свій внесок в порушення здоров’я.

У патологічних брехунів виявлені помітні зміни мозку. Так, в префронтальній корі в них у середньому на 14,2% зменшений обсяг сірої речовини.

Також брехливість пов’язана зі зниженим рівнем тестостерону в чоловіків (в 75% випадків). Цікаво, що люди з підвищеним рівнем тестостерону в соціальних іграх продемонстрували високу чесність і прямоту. А ось лікувальне застосування тестостерону збільшує чесність на 20% вже на наступний день після початку лікування.

Давно помічено, що брехати для людини неприємно. Справа в тому, що при свідомому обмані спрацьовує наш «детектор помилок», що призводить до збільшення активності мигдалини (амігдали) зі запуском стресової реакції.

В експерименті «Наука правди» вивчався вплив свідомого обмеження в брехні. Після закінченню 10 тижнів експерименту вчені порівняли суб’єктивні й об’єктивні показники здоров’я учасників експерименту.

У результаті з’ясувалося, що у добровольців, які не брехали, показники фізичного та психічного здоров’я виявилися вищими, ніж у контрольної групи.

Дослідники звернули увагу, що люди, які не використовували неправдиві виправдання навіть у дрібницях, не перебільшували свої досягнення, краще себе почували, їм простіше будувати особисті стосунки та налагоджувати контакти.

Дослідження вчених із університету Арізони 

Вчені з університету Арізони з’ясували, що брехня є однією з ключових причин розвитку хвороб серця. До такого висновку вони прийшли після проведення певних досліджень.

Їм довелося аналізувати дві моделі регулювання емоцій: поверхневу, коли людина не боїться демонструвати оточуючим його людям свої емоції; глибоку, коли людина тримає при собі все, що думає.

У результаті вчені встановили, якщо людина в стресовій ситуації не говорить правду, її серцево-судинна система знаходиться під навантаженням. Коли це відбувається постійно, негативні емоції призводять до інсультів та інфарктів. А це означає, що брехати не потрібно не тільки з етичних міркувань, але і щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю.

Тому вчені рекомендують для захисту серця та збільшення тривалості життя говорити правду. 

Джерело

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x