Пам’ять преподобних Ксенофонта і Марії, Іоанна й Аркадія

Пам’ять преподобних Ксенофонта і Марії, Іоанна й Аркадія

26 січня/8 лютого Православна Церква вшановує пам’ять преподобних Ксенофонта і Марії, а також їхніх синів Іоанна й Аркадія

Святі Ксенофонт і Марія жили в Константинополі в V ст. Ксенофонт був знатним та багатим сановником. Разом зі своєю дружиною Марією він жив богоугодно, звершував справи милосердя та відрізнявся смиренням.

Своїх синів, Іоанна та Аркадія, святі навчали страху Божого та різних чеснот. Коли діти підросли, батьки послали їх на навчання в місто Берит (нині Бейрут).

Згодом Ксенофонт тяжко захворів і наближався до смерті. За проханням матері Іоанн та Аркадій повернулися додому. Коли Ксенофонт побачив своїх дітей, то відчув полегшення в своїй хворобі. Він сказав синам сісти поруч і на прикладі власного життя почав повчати їх.

При цьому не заради марнославства він розповідав синам про себе хороше, а заради їхньої духовної користі. Святий говорив дітям, що жив із усіма в мирі та не зневажав бідних, неухильно відвідував церкву Божу та викупляв полонених, беріг свої уста від злих слів, а очі від чужої краси, не мав інших жінок, крім своєї дружини, і з нею після їхнього народження жив у чистоті.

Ксенофонт повчав синів подавати милостиню вбогим, захищати скривджених, відвідувати хворих та ув’язнених, берегти чистоту душі й тіла, благодіяти церквам та монастирям, поважати матір і наслідувати його в своєму житті.

Сини зі сльозами слухали свого батька та просили його, щоб він умолив Бога про продовження свого життя. Тоді Ксенофонт сказав своїм дітям, що вже молив про це Господа.

Наступної ночі праведник мав уві сні одкровення, що Бог наказує йому ще залишатися в цьому житті. Після цього Святий почав помалу одужувати, а його сини знову вирушили на навчання.

На шляху в Берит здійнялася сильна буря. Корабель, на якому пливли Іоанн та Аркадій, розбився та потонув. Святі брати та їхні раби, що вхопилися руками за дошки від корабля, були винесені на берег у різних місцях.

Раби святих опинилися в Тирі, Іоанн – в Малмефетані, а Аркадій потрапив у Тетрапіргію. При цьому ніхто нічого не знав про долю інших, через що всі тужили.

Іоанн, врятований від погибелі, одразу вирішив стати монахом. З молитвою до Бога за себе, брата й рабів він вирушив на пошуки обителі. Пройшовши чималу відстань, Іоанн натрапив на монастир. Там його радо прийняв ігумен і постриг у чернецтво.

Коли Аркадій опинився на березі, то впав ниць і почав молити Господа за свого брата. Потім він попрямував у розташоване неподалік поселення й увійшов у місцеву церкву, де під час молитви заснув. Уві сні йому зявився Іоанн і сказав, що залишився живим. Утішений таким сновидінням Аркадій також вирішив стати монахом. Він пішов у Єрусалим та поклонився Святим місцям, а потім випадково зустрівся з прозорливим старцем. Старець сказав Аркадію, що його брат і раби врятувалися та привів його в Сукійську лавру.

Батьки Іоанна та Аркадія дивувалися, чому від них тривалий час немає звісток, і відправили в Берит раба на пошуки своїх синів. Однак раб, не знайшов святих, ні в Бериті, ні в Афінах, де вони також могли бути на навчанні.

На зворотному шляху у Візантію він зустрів монаха, в якому впізнав свого товариша, що подорожував разом із Іоанном та Аркадієм до Бериту. Від нього він і дізнався про корабельну катастрофу та розповів про це своїм господарям.

Коли Ксенофонт і Марія почули сумну звістку, то почали зі сльозами молити Бога, щоб Він відкрив їм, чи живі їхні діти. Тієї ж ночі вони побачили своїх синів у однакових сновидіннях і вирішили, що їхні діти не загинули.

Після цього Ксенофонт та Марія вирушили на пошуки своїх дітей у Єрусалим. Там за Божим промислом вони зустріли того прозорливого старця, який постриг Аркадія в чернецтво.

Старець сказав, що вони скоро побачать своїх синів. Коли Ксенофонт і Марія пішли молитися до Йордану, старець зустрів біля Голгофи Іоанна й сказав йому, що він скоро побачить свого брата.

У цей час підійшов до старця і Аркадій, і таким чином брати зустрілися. Незабаром повернулися в Єрусалим Ксенофонт та Марія. Там вони побачили старця з молодими монахами і, коли впізнали в них своїх дітей, то зі сльозами радості прославили Бога.

Святі Ксенофонт Марія

Невдовзі Ксенофонт і Марія також прийняли чернечий постриг. Марія поселилася в жіночому монастирі, Іоанн та Аркадій пішли зі старцем у пустелю, а Ксенофонт роздав своє багатство бідним і віддався самітницьким подвигам.

З часом преподобна Марія отримала від Бога дар зцілювати недуги та виганяти бісів. Святий Ксенофонт звершував чудеса й був обдарований прозорливістю.

Їхні діти Іоанн та Аркадій просяяли серед пустельників своїми чеснотами та вгодили Господу. Так святе сімейство звершило свій подвиг і відійшло в Небесні Обителі, де вічно славить Бога. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x