День пам’яті преподобної Єлисавети Чудотвориці

День пам’яті преподобної Єлисавети Чудотвориці

24 квітня/7 травня Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Матері Єлисавети Чудотвориці.

Господь обрав Святу Єлисавету Собі на служіння ще від материнської утроби. Матір Преподобної, коли була вагітною, отримала одкровення від Бога, що її дочка буде вмістилищем Святого Духа.

Дійсно, в юних роках дівиця Єлисавета прийняла чернечий постриг і почала служити Богу разом із іншими монахинями в константинопольській обителі святих безсрібників Косми та Даміана.

Вона умертвляла свою плоть постом та трудами, і за богоугодне життя удостоїлася від Господа дару зцілення недугів. Тілесні хвороби відступали від людей по молитві Єлисавети, а її богомудрими словами зцілювалися душі людські.

На своєму тілі Свята носила жорстку волосяницю, і хоча вона часто мерзла від холоду, полум’я божественної любові в її душі не згасало.

Згодом Преподобну звели в сан ігумені, тому вона посилила свої подвиги. Подвижниця-ігуменя ревно дбала про спасіння душ ввірених їй сестер. Їжею Єлисавети були лише плоди та овочі. Вона не вживала ні хліба, ні олії, ні вина. Часто Свята залишала себе без їжі на сорок днів.

преподобної ЄлисаветиТри роки, подібно Євангельському митареві, Преподобна не спрямовувала свого погляду на небо. Проте очами своєї душі вона споглядала Бога, що сидить на високому прикрашеному престолі, оточений Серафимами. Уночі під час молитви Єлисавету осявало небесне світло.

Численні чудеса звершила Пеподобна, як за життя, так і після смерті.

Якось по її молитві загинув лютий змій, іншого разу – зцілилася кровоточива жінка, що довго страждала від своєї хвороби. Також Свята виганяла бісів та звершувала інші чудеса. Біля її гробу зцілювалися недужні, було багато випадків прозріння сліпців.

Достеменно не відомо, у які роки жила Преподобна. Проте оскільки монастир, в якому вона подвизалася, був заснований імператором Іустином І у VI ст., а Іосиф Піснеписець написав канон на честь Святої у ІХ ст., то Єлисавета жила між VI і ІХ стт.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x