Пам’ять трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова, Іоанна Златоустого

Пам’ять трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова, Іоанна Златоустого

30 січня/12 лютого Православна Церква вшановує пам’ять Василія Великого, Григорія Богослова, Іоанна Златоустого.

Під час царювання благочестивого царя Олексія І Комніна (1081 – 1108 рр.) в Константинополі спалахнула суперечка між учителями мудрості щодо того, хто є більший з трьох святителів в очах Божих.

Одні прославляли й ставили на перше місце Василія Великого, другі – Григорія Богослова, треті – Іоанна Златоустого й відповідно до цього називалися василіанами, григоріанами та іоаннітами.

Невдовзі після виникнення цієї суперечки Євхаїтський єпископ Іоанн, один із найвидатніших церковних письменників Східної Церкви, мав наяву видіння.

Йому з’явилися Василій Великий, Григорій Богослов та Іоанн Златоустий – спочатку кожний окремо, а потім всі разом. Святителі говорили єпископу, що вони у Бога рівні й не протидіють один одному, що всі вони, наставлені Духом Святим, писали для людей спасенні повчання й серед них немає ні першого, ні другого, ні третього.

При цьому Святителі сказали єпископу Іоанну, щоб він припинив розбрат та суперечки, які виникли щодо їх шанування, оскільки вони піклуються про те, щоб люди жили в мирі та одностайності. Для цього вони повеліли Іоанну встановити святкування їхньої пам’яті в один день, скласти їм святкову службу й розповісти людям, що вони рівні в Бога за гідністю.

Крім того, Святителі пообіцяли сприяти спасінню тих людей, які звершують їхню пам’ять. Потім, осяяні несказанним світлом, Василій Великий, Григорій Богослов та Іоанн Златоустий почали підніматися на Небо.

Після цього видіння єпископ Іоанн, що був ученим мужем і відрізнявся своїми чеснотами, поспішив примирити ворогуючих. Невдовзі він встановив святкування пам’яті Трьох святителів в тридцятий день січня-місяця, оскільки в січні святкується пам’ять кожного зі святителів окремо. Так, пам’ять святого Василія Великого звершується 1 січня, Григорія Богослова – 25 січня, а Іоанна Златоустого – 27 січня (за старим стилем).

Крім того, єпископ Іоанн, що є автором багатьох похвальних слів, віршів та церковних пісень, увінчав святкування пам’яті Святителів канонами, тропарями та похвалами. При цьому архіпастир заповідав Церквам звершувати пам’ять вселенських учителів із належною урочистістю.
Слід сказати про святих наступне.

Святитель Василій Великий перевершував мудрістю не лише сучасних собі, але й древніх учителів. Він досконало вивчив риторику та філософію. При цьому Святий відрізнявся духовною мудрістю й жив доброчесно. У 40-річному віці Василій став архієпископом Кесарії Каппадокійської й протягом 8-ми років пас словесне стадо овець Христових.

Святитель Григорій Богослов сяяв святістю свого життя та досягнув такої висоти в богослов’ї, що не було йому рівних у словесних суперечках та тлумаченні догматів святої віри. Протягом 12-ти років Григорій стверджував православ’я в Константинополі, недовго займав патріарший престол Константинопольської Церкви й у 60-річному віці відійшов до Господа.

Святитель Іоанн Златоустий був неперевершеним у тлумаченні Святого Письма. Його повчання переконливі та відрізняються витонченістю мови. Крім того, Святий перевершував усіх своїм доброчесним життям, був милосердним та людинолюбним. Протягом 6-ти років він був архіпастирем Константинопольської Церкви й у 60-річному віці відійшов в Небесні Обителі.
Молитвами святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Зластоустого, Господи, помилуй нас. Амінь.

(Ви можете ще відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x