День пам’яті апостола Симона Зилота

День пам’яті апостола Симона Зилота

10/23 травня Православна Церква вшановує пам’ять апостола Симона Зилота, Кананіта.

Апостол Симон Зилот належить до числа 12-ти Апостолів. Зилотом і Кананітом він називається в Святому Письмі на відміну від апостола Симона Петра.

Слово «зилот» («ζηλωτής») в перекладі з грецької мови означає «ревнитель», тобто благочестива людина, що ревно дотримувалася іудейського закону. Крім того прізвисько Зилот пов’язують із приналежністю Святого до партії зилотів, ревнителів батьківської віри, що боролися проти римського владарювання.

Прізвисько Кананіт, за однією версією, говорить про походження Апостола з міста Кани Галілейської, а за іншою, перекладається з арамейської як ревнитель.
Іноді в переданні Симон Зилот помилково вважається однією особою зі Симеоном, «братом Господнім», апостолом від 70-ти, що був сином праведного Іосифа від першого шлюбу. Симеон став другим Єрусалимським єпископом після вбивства Іакова.

Господь Іісус Христос звершив перше чудо в Кані Галілейській під час торжества з нагоди одруження Симона Зилота. За проханням Своєї Пречистої Матері, коли закінчилося вино для гостей, Він перетворив воду на вино. Вражений чудом, Симон увірував у Христа, залишив усе й пішов слідом за Ним.

Симона Зилота

Після сходження в день П’ятидесятниці Святого Духа на апостолів Святий вирушив на проповідь Євангелія. Він проповідував Слово Боже іудеям, єгиптянам, лівійцям, жителям Кірінеї (на Кіпрі), британцям.

Відомості щодо мученицької кончини Апостола різняться. Згідно з однією версією, його вбили на Чорноморському узбережжі Кавказу, імовірно в Абхазії, і це сталося в другій половині І сторіччя.

За другою версією, Святий постраждав у Персії. Є різні думки щодо самого способу страти – Симона усікли мечем, заживо розпиляли пилкою, розіп’яли на хресті.

Останки Апостола поховали в місті Нікопсії. Щодо його місцезнаходження думки також різняться. Одні вважають, що Нікопсія – це Новий Афон в Абхазії. На думку інших, Нікопсія знаходилася на місці теперішнього поселення Новомихайлівського в Краснодарському краї.

У ХІХ сторіччі біля Апсарської гори була збудована Новоафонська обитель Симона Кананіта, на місці, де за припущенням він подвизався.

У наш час мощі Святого почивають під спудом Симоно-Кананітської церкви в Новому Афоні. Часточки мощей угодника Божого зберігаються в базиліці апостола Андрія Первозваного в німецькому місті Кельні та в соборі Святого Петра у Ватикані.

Симона Зилота вважають покровителем християнських подружніх пар, оскільки під час Таїнства Вінчання читається зачало Євангелія про шлюб в Кані Галілейській.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті святого апостола Варфоломія | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] Варфоломій належав до числа 12-ти Апостолів Христових. Після Зішестя Святого Духа на Апостолів […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x