Це була просто Людина

Це була просто Людина

На перший погляд, це була просто людина, звичайнісінька бабуся. Вона повільно йшла по снігу, низько опустивши голову; вигляд у неї був самотній і покинутий.

Випадкові перехожі уникали дивитись у її бік: жебраче вбрання нагадувало про те, що навіть у святкові різдвяні дні у світі, як і раніше, існує страждання та біль.

Поряд із нею пройшла пара закоханих, шелестячи кульками з подарунками та їжею. Вони весело розмовляли та сміялися, й убога маленька фігурка опинилася поза полем їхнього зору.

Пробігла жінка з двома малюками. Вони поспішали до своєї бабусі в гості та не звернули на стареньку увагу. Повз пройшов священник у рясі. Він розмірковував про високі матерії та не затримав свого погляду на сірій зігнутій спині.

А якби всі вони були уважнішими, то вони б помітили, що старенька була без взуття. Вона насилу пересувала ногами, залишаючи на снігу відбитки босих ніг.

Пальто її було без гудзиків і з чужого плеча; вона тримала його обома руками біля шиї. На голову була накинута стара хустка. Вона дійшла до зупинки й присіла на лавочку, чекаючи на автобус.

На зупинці стояло кілька людей. Пан із дорогим шкіряним портфелем відійшов від бабусі подалі. Дівчина, на вигляд студентка, з подивом подивилася на її босі ноги, але не сказала жодного слова.

Підійшов автобус. Бабуся з великими труднощами видерлася на підніжку й увійшла в салон через передні двері. Сіла за спиною водія зліва. Солідний чоловік і дівчина поспішно пройшли повз неї насамкінець. Пасажир із правого ряду нервово хрустів кісточками пальців, дивлячись на її ноги. «Старий склероз чи маразм», — тихенько промимрив він собі під ніс.

Водій помітив босі ноги і подумав: «Цей район дедалі більше поринає в злидні. Попрошу, щоби мене перевели на інший маршрут, ближче до центру».

Маленький хлопчик показав на стареньку пальцем: «Мамо, подивися, ця бабуся прийшла босоніж!». Мати сердито грюкнула його по руці: «Не показуй на людей пальцем, Андрію! Це не ввічливо”.

«У неї, мабуть, дорослі діти. Сором таким дітям і ганьба!», – сказала жінка в хутряній шубі з почуттям внутрішнього задоволення (вона ж дбала про свою стареньку матір).

Вчителька в середині автобуса поправила пакети, що стояли біля неї в ногах. «Невже ми платимо мало податків, щоб забезпечити людям гідну старість?», — спитала вона подругу, яка сиділа поруч.

«У всьому винні ці праві, – відповіла подруга. — Багаті стають багатшими, а бідні — ще біднішими». «Ні, це винні ліві, — вступив у дискусію сивий чоловік. — Через їхні соціальні програми люди лінуються працювати й більше бідують».

«Люди мають навчитися економити та відкладати на чорний день, — сказав інтелігентний чоловік у окулярах.

— Якби ця бабуся збирала гроші з молодості, їй не довелося б тепер так туго».

Усі пасажири були дуже задоволені своєю проникливістю та здатністю заглянути в корінь проблеми.

Але одна людина подумала, що всі їхні зауваження просто обурливі. Він дістав гаманець і витяг двадцять євро. Пройшов по проходу вперед і вклав купюру в тремтливу руку старенької. «Візьми гроші, бабусю, і купи собі якесь взуття». Він працював у сфері торгівлі та звик вирішувати питання грошима. Бабуся тепло подякувала йому за пожертву, і він повернувся на своє місце з виразом щастя на обличчі.

Все це помітила добре одягнена жінка у середині автобуса. Вона почала молитися Богові. Звичайно, не вголос, а про себе, щоб не було чути іншим: «Господи, я не маю з собою нічого. Але я знаю: Ти чуєш мене і можеш допомогти. Ти – Подавач усіх благ, земних і небесних. Ти колись послав людям манну в пустелі, щоб наситити голодних. Прошу Тебе від щирого серця: пішли зараз цій бабусі нове взуття, щоб їй не було холодно».

На наступній зупинці до автобуса увійшов модно одягнений хлопець. Дута куртка, величезний трикотажні шарф і навушники у вухах. Він трохи розгойдував тілом у такт музиці. Хлопець плюхнувся на сидіння навпроти бабусі.

Побачивши її босі ноги, він завмер на місці. Витяг навушники з вух. Перевів погляд із бабусиних ніг на свої. На ньому були нові дорогі черевики. Він збирав гроші досить довго, щоб купити круту модель — справжню фірму.

Хлопець нахилився й почав розв’язувати шнурки. Зняв спочатку черевики, а потім і шкарпетки. Опустився навколішки перед старенькою: «Бабуль, я дивлюся, ти зовсім боса. А в мене вдома ще одні черевики є».

Ніжно та дбайливо він підняв її замерзлі ступні й одягнув їй на ноги спочатку шкарпетки, а потім черевики. Бабуся дякувала йому зі сльозами на очах.

Автобус зупинився, хлопець вийшов. Усі пасажири дивилися, як він йшов по снігу босоніж. Автобус рушив із місця, і його вже не було видно.

“Хто це?” – Запитав один пасажир.

«Він, мабуть, святий», — відповів інший.

“Це, напевно, був ангел”, – сказав третій.

“Я бачив німб у нього над головою!”, – вигукнув хтось із салону.

“Це був Сам Христос!”, – перехрестилася благочестива дама.

Але малюк, який показував на бабусю пальцем, сказав своїй матері: «Ні, мамо, я його дуже добре роздивився. Це була просто ЛЮДИНА».

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x