Ознаки чоловіків, які не дорослішають емоційно

Ознаки чоловіків, які не дорослішають емоційно

Одна з найяскравіших ознак, коли не дорослішають емоційно: людина не здатна взяти на себе відповідальність за свої вчинки. Емоційна зрілість – це не про те, щоб ніколи нікого не потребувати.  Це про розуміння цінності та важливості зв’язків з іншими людьми.

Деяким чоловікам сорок, а вони все ще кричать, застрягши в заторі. Деяким чоловікам тридцять п’ять, а вони все ще бояться зобов’язань. Це може бути ознаками емоційної незрілості.

Hackspirit пояснює , що таким чоловікам хоч і вдається накопичувати досвід і знання з роками, але они все одно не мають важливої риси – зрілості. І ось їхні 7 типових звичок.

1. Роблять тільки необхідний мінімум, щоб прожити

Перша звичка, яку поділяють багато емоційно незрілих чоловіків, – це звичка нічого не робити. Або, точніше, схильність завжди робити те, що від них вимагається, але ні на крок більше.

Це є ознакою емоційної незрілості. Така поведінка сигналізує про пасивність, перевагу комфорту та відсутність справжніх зусиль, коли справа доходить до близьких стосунків.

Більше того, це свідчить про те, що людина сприймає свої життєві блага як належне. Іншими словами, вона не усвідомлює, що має, доки у неї це не заберуть.

2. Мають ознаки синдрому Пітера Пена

Термін ввів доктор Ден Кайлі у своїй книзі 1983 року “Синдром Пітера Пена”: Чоловіки, які так і не подорослішали”. Синдром Пітера Пена описує специфічну модель поведінки, яка часто зустрічається в емоційно незрілих чоловіків.

В основі всього цього лежить небажання брати на себе відповідальність за своє життя, нести тягар справжньої відповідальності, а отже, проявляти себе як справжній “дорослий”.

У певному сенсі, чоловіки з синдромом Пітера Пена залишаються дітьми навіть у тому віці, коли вони дійсно повинні поводитися як дорослі.

Healthline наводить лише деякі з моделей поведінки, які демонструє людина з синдромом Пітера Пена:

  • Нехтування домашніми справами та обов’язками по догляду за дітьми.
  • Небажання будувати довгострокові плани.
  • Неефективна комунікація, коли йдеться про проблеми у стосунках.
  • Докладає мало зусиль, щоб знайти роботу або утриматись на ній.
  • Ненадійність і нестійкість.
  • Малий інтерес або відсутність інтересу до особистого саморозвитку.
  • Очікування, що про них будуть піклуватися та що їм не доведеться приймати жодних важливих рішень.
  • Відмова робити конкретний вибір.

Якщо це схоже на вашого знайомого, це ще одна ознака того, що ви маєте справу з людиною, якій ще багато чого треба зробити, щоб подорослішати.

3. Бояться зобов’язань

Трохи іронічно, що чоловіки, які очікують, що про них піклуватимуться, також бояться зобов’язань. Зрештою, ви повинні взяти на себе зобов’язання перед кимось, якщо хочете, щоб ця людина піклувалася про вас.

Але чоловіки, які так і не подорослішали емоційно, схильні вважати, що вони можуть всидіти на двох стільцях.

4. Вони легковажні у витратах коштів

Фінансова некомпетентність є спільною рисою багатьох емоційно незрілих чоловіків. У важких випадках вона може навіть перетворитися на компульсивні витрати, що може вплинути на якість життя і зашкодити їхнім стосункам.

Зрілий чоловік володіє необхідним рівнем самоконтролю, щоб тримати свої фінанси у порядку.

5. Женуться за новизною

Новизна захоплює. Вона змушує нас відчувати себе живими. І, на жаль, деякі чоловіки надають перевагу саме цьому, а не довготривалому щастю.

Але правда в тому, що ви не можете відчувати себе повністю реалізованим і задоволеним, тому що ви завжди будете прагнути більшого. І якщо ви станете залежними від гострих відчуттів, ви можете зруйнувати свої стосунки й власне благополуччя в процесі.

“Поведінка, спрямована на пошук новизни, зазвичай пов’язана з надзвичайним ризиком, імпульсивністю та екстравагантністю та може призвести до залежності та шкоди психічному здоров’ю”, – застерігає експерт із питань благополуччя, доктор філософії, професор Алейн Догерті.

Звісно, це не означає, що новизна – це погано. Насправді, деякі психологи стверджують, що пари можуть використовувати силу новизни, щоб відчути себе ближче один до одного й зміцнити свої стосунки, наприклад, роблячи нові речі разом.

Але якщо чоловік і тижня не може прожити без адреналінового та небезпечного спорту, походу в казино, ігрового марафону або інтрижки – це ще одна ознака того, що йому є над чим попрацювати.

6. Надають перевагу тому, щоб бути правими, ніж щоб бути добрими

Переходимо до одного з п’яти стовпів емоційного інтелекту – емпатії. Ось як можна визначити, чи є чоловік справді емоційно зрілим: подивіться, як він ставиться до людей, яких не вважає сексуально привабливими.

Крім того, зверніть увагу на рівень його емпатії в цілому. Чи він відкритий? Чи притаманне йому почуття поваги до людей з різних верств суспільства? Чи завжди він намагається бути добрим?

Уявіть, що він знаходиться в центрі гарячої дискусії з кимось, хто має іншу думку. Чи є його головною метою перемога в суперечці за будь-яку ціну, чи він більше зацікавлений у тому, щоб краще пізнати співрозмовника та досягти певного порозуміння?

Це кілька важливих запитань, які варто поставити собі, коли ви намагаєтеся визначити характер чоловіка.

7. Весока зацикленість на собі

Люди з високим рівнем емпатії знають, що світ не обертається навколо них. Натомість брак емпатії може призвести до надмірної зацикленості на собі, що проявляється у такій поведінці:

  • Ніколи не жертвувати собою заради благополуччя своїх стосунків.
  • Вперто чіплятися за свої думки та переконання.
  • Пріоритет власних вигод і комфорту над незадоволенням чи стражданнями інших людей.
  • Відсутність інтересу до життя інших людей.
  • Сприйняття всього надто близько до серця.

Самосвідомість, емпатія, правильна любов до себе і смирення лежать в основі емоційної зрілості. Якщо людина виявляє сім звичок, описаних у цій статті, це означає, що їй ще належить пройти довгий шлях.

Однак це не означає, що вона безнадійна. Емоційному інтелекту можна навчитися, і чим більше людина рефлексує і вчиться, тим більша ймовірність того, що вона виросте в кращу версію себе.

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x