Заповіді сімейним

Заповіді сімейним

Нижче, пропонуємо вам заповіді сімейним, складені священником Павлом Гумєровим. Але спершу гляньмо, що про сім’ю каже Святе Письмо.

„А коли хтось про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той віри відцурався: він гірший, ніж невірний“1(1 Тимфія 5: 8)

„Побожний і богобоязливий з усім своїм домом; він чинив народові великі милостині й завжди Богові молився.“2(Діяння 10: 2)

„Терплячи один одного й прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само.“3(Колосян 3:13)

„А й ви, батьки, не дратуйте дітей ваших, виховуйте їх у послусі й Напоумленні Господньому“4(Ефесян 6: 4)

„Шануй твого батька і матір твою, щоб довголітній був ти на землі, що Господь, Бог твій, дасть тобі“5(Вихід20:12)

„Наставляй малого на добру путь, | – навіть як постаріється, не зверне з неї“6(Приповідки 22: 6)

„Коли ж вам не любо служити Господеві, то вибирайте собі сьогодні, кому хочете служити: чи богам, яким служили батьки ваші по той бік ріки, чи богам аморіїв, у землі яких ви живете;я ж і мій дім служитимемо Господеві“7(Навина 24:15)

„Пильнуй, мій сину, заповіді батька твого, не відкидай навчання матері твоєї.“8(Приповідки 6:20)

„Спадок Господній – діти;плід лона – нагорода. Як стріли у руці вояка, так діти віку молодого. Щасливий чоловік, що ними наповнив сагайдак свій! Не осоромляться, коли будуть позиватись при брамі з ворогами.“9(Псалми 126: 3-5)

„Любов – довготерпелива,любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться,коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.“10(1 Коринтян 13: 4-7)

„Бог бо заповідав: Шануй батька твого й матір. І далі: Хто проклинає батька-матір, хай буде скараний на смерть“11(Матвія 15: 4)

„Розумний син веселить батька, дурний же матір свою зневажає.“12(Приповідки 15:20)

„Слухай, мій сину, настанови батька твого; не відкидай поучування матері твоєї,“13(Приповідки 1: 8)

„Діти, слухайтеся батьків у всьому, бо це Господеві вгодне“14(Колосян 3:20)

„Шануй батька твого й матір твою, як заповідав тобі Господь, Бог твій, щоб довго тобі жити й бути щасливим на землі, що її Господь, Бог твій, дає тобі.“15(Вторзаконня 5:16)

„Хто держить дім свій у безладді, успадкує вітер; | і дурень буде рабом мудрого“16(Приповідки 11:29)

„Хто жадібний наживи, той руйнує дім свій; а хто гостинці ненавидить, той буде жити.“17(Приповідки 15:27)

„Встає удосвіта, дає домашнім їжу, | і пай своїм слугиням.
До поля придивляється і його купує, | і з власних рук дорібку виноградник садить.
Стан вона свій підперізує міцно, | й береться жваво до роботи.“18(Приповідки 31: 15-17)

🌳

1. Не будьте вчителем для свого чоловіка/дружини. Найкращий спосіб його навчити – це любити його.

 2. Шлюб – це довга, але чудова подорож, яка допомагає нам відкрити справжнього себе, душевний світ свого чоловіка та краще пізнати Бога.

3. Свого чоловіка/дружину треба приймати такими, якими вони є, з його слабкостями та примхами, а не таким, яким би ми його хотіли бачити. Сім’я – це арена та тренажерний зал.

4. Спробуйте зрозуміти свого чоловіка/дружину. Не забувайте, що чоловік думає розумом, а жінка серцем.

5. Не намагайтеся нав’язати свою думку та виправити свого чоловіка/дружину. Подбайте краще про власне виправлення. Любов живе у гармонії протилежностей.

6. З вірою, терпінням та любов’ю переможно долаються всі труднощі життя.

7. Найбільший ворог подружнього життя – егоїзм. Нас врятує не напад на чоловіка, а напад на своє “его”.

8. Найкращий приклад для ваших дітей – любов батька до матері, а матері до батька.

9. Таємниця сімейного спокою – вміння прощати.

10. Шлюб – це “Велике Таїнство”, яке розпочинається в Церкві й підтримується Святою Літургією та її обрядами.

 Старець Гавриїл Афонський

  • Ідеальних чоловіків та дружин немає! Ніколи не потрібно ідеалізувати сімейне життя. У будь-якій людині та в будь-якій родині завжди є добрі сторони та серйозні недоліки.
  • Важливо вміти бачити це добре та намагатися не помічати погане. Не намагатися переробити, перевиховати свою половинку. Вміти бачити добрі, світлі сторони своїх близьких та свого сімейного життя.
  • Якщо ви хочете змінити ваше сімейне життя на краще, почати потрібно з себе. Вплинути на іншу людину в позитивному напрямку можна лише любов’ю та добрим ставленням.
  • Бажаємо, щоб наші близькі добре ставилися до нас, поважали нас, прислухалися до наших слів? Будемо самі перші надавати їм приклад такого ставлення.

Священник Павло Гумеров

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
4 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Чому нас навчає війна? | N.E.W.O.D
2 місяців тому

[…] що нам потрібно для того, щоб отримати притулок у Божому Царстві, це любов у нашому […]

trackback
Притча про чоловіка, який замислив розлучитися зі своєю жінкою | N.E.W.O.D
2 місяців тому

[…] все довкола.—Як змінитися?— Дивись на жінку, як учить Господь. Вона – Його дар для тебе. Твоя радість… Твоя […]

trackback
День пам'яті преподобного Іоанна (Вишенського) | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] духом. Старець багато цитував Святе Письмо, Апостолів та твори видатних отців […]

trackback
Запорука сімейного добробуту | N.E.W.O.D
1 день тому

[…] сімейному житті жінці необхідно дати виговоритися, задовольнити її потребу сімейного […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
4
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
4
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x