Як створити щасливе сімейне життя?

Як створити щасливе сімейне життя?

Щастя – це світський, а не християнський термін. Для нас є більш глибоке слово – блаженство, тобто щастя, що передбачає правильно збудовані, створені взаємини з Господом. І ми маємо слова Господа Іісуса Христа, що не ввійшли в Євангеліє, але які цитує апостол Павло, зустрічаючись із ефеськими пресвітерами. Він каже: “Блаженніше віддавати, аніж приймати”, тобто більше щастя віддавати, ніж отримувати. Ось це для нас християн є важливою річчю. Тобто блаженніше служити, ніж, щоб тобі служили. Це найголовнішим принципом подружнього щастя, який зараз повністю забутий.

У мене був такий епізод, коли воцерковлена людина, вівтарник нашого храму, одружений, має дитину, вирішив, що його сім’я вичерпалася. Віруючий чоловік, який причащається, ось він вирішив, що все. І ми з ним сіли після служби на лавці у храмі, і там години три я з ним розмовляв.

Я питав: “Ти хоч у чомусь винен?” – бо винна у всьому була дружина. Він сказав: “Так, я винен, у мене все-таки була одна помилка, я з самого початку був із нею занадто м’який. А потім мені це все набридло”.

А я кажу: “А ти, коли одружився, хотів її зробити щасливою?” Реакція була така, він на мене подивився так: “Яка цікава думка, отче Феодоре, я про це не думав”. Розумієте, людині четвертий десяток, сиве волосся вже з’явилося.

Ось людина, яка одружується, виходить заміж, думає що вона – центр всесвіту, а на орбіту, яку вона придумала і створила у своїй голові, має стати хтось інший і крутитися певним чином навколо неї. А цей шлях приведе тільки до самого нещасливого сімейного життя.

Протоієрей Федір Бородін

 

 

 

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x