Вшанування ікони Богородиці “Боголюбська”

Вшанування ікони Богородиці “Боголюбська”

18 червня/1 липня Православна Церква вшановує ікону Богородиці “Боголюбська”.

Боголюбський образ Богородиці був написаний в ХІІ ст. за проханням князя Андрія Боголюбського (сина князя Юрія Довгорукого). Його написання пов’язане з наступною подією.

Коли в 1155 році князь Андрій переселявся з Вишгорода в Суздальську землю, то взяв із собою чудотворну ікону Пресвятої Діви Марії, яку написав Євангеліст Лука і яку згодом почала називати Володимирською.

За 7 верст від міста Володимира коней, що везли кіот зі святинею, зупинила невидима сила, і вони не могли зійти з місця. Тоді священник Миколай, що супроводжував князя, за його проханням відслужив молебень перед чесною іконою Богоматері.

Благовірний князь довго молився зі сльозами перед чудотворним образом, а потім продовжив молитву у своєму шатрі. У той час він побачив Пресвяту Богородицю, що тримала в правій руці згорток.

Богородиці Боголюбська

Вона повеліла князю Андрію залишити у Володимирі Її чудотворну ікону, принесену з Вишгорода, а на місці Свого з’явлення спорудити храм та заснувати монастир. Після цього Богоматір піднесла у молитві руки до неба та прийняла благословення від Свого Сина Господа нашого Іісуса Христа, що з’явився над землею. Потім видіння зникло.

Благочестивий князь виконав повеління. Він збудував кам’яний храм на честь Різдва Богородиці та створив при ньому чернечу обитель.

За княжим проханням вмілі іконописці написали новий образ Пресвятої Діви, Яку зобразили в повний зріст зі згортком в руці та обличчям, повернутим до Христа, як Вона з’явилася у видінні князеві.

Після закінчення будівництва цей образ поставили в новозбудованому храмі. Тоді ж було встановлене щорічне святкування на честь з’явлення Пресвятої Діви 18 червня.

Навколо заснованого монастиря виникло місто Боголюбове, назване так благовірним князем, який сказав, що Богоматір полюбила це місце. Самого ж князя Андрія почали називати Боголюбським.

Чудотворний образ Богородиці, написаний євангелістом Лукою та принесений із Вишгорода, помістили в соборі Успіння Божої Матері в місті Володимирі. Залишена у монастирі нова ікона Пресвятої Діви отримала назву Боголюбської.

Від Боголюбської ікони Богородиці почали звершуватися численні чудеса. Через Свій чудотворний образ протягом багатьох століть Божа Матір подає благодатну допомогу віруючим людям. Зі святині було написано багато списків, які широко поширилися і перейняли благодатну силу звершення чудес.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті благовірного князя Гліба | N.E.W.O.D
2 місяців тому

[…] Святому Хрещенні Георгієм, народився в 1155 році в місті Володимирі. Він був молодшим сином благовірного князя Андрія […]

trackback
День вшанування Світлописаного образу Богородиці |
5 днів тому

[…] в якому висловлювалося невдоволення щодо «шкідливої» милостині. Також монастирю поставили вимогу припинити її […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x