День пам’яті святого апостола Луки

День пам’яті святого апостола Луки

18/31 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять апостола та євангеліста Луки.

Євангеліст Лука був родом із Сирійського міста Антиохії. Батьки його не були євреями, але очевидно, що Лука прийняв іудейську віру, бо добре знав закон Мойсея та іудейські звичаї. Також відомо, що Лука був освіченою людиною і вивчив лікарське мистецтво.

Коли Лука почув про Іісуса Христа, то попрямував у Галілею. Невдовзі він Господь зарахував його до лику 70-ти апостолів, і він ходив перед Христом із проповіддю Царства Божого.

У день розп’яття Господа нашого Іісуса Христа Лука був у Єрусалимі. Імовірно апостол знаходився серед людей, які знали Іісуса і здалеку дивилися на Розіп’ятого.

Господь з’явився апостолу Луці в самий день Свого Воскресіння й втішив його. Про це апостол розповідає в 24 главі свого Євангелія.

Коли Лука разом із іншим учнем Христовим Клеопою йшли в Єммаус (поселення, що знаходилося на відстані близько 12 верст від Єрусалима), до них приєднався Христос і пішов разом із ними.

Учні не впізнали свого Учителя та подумали, що з ними йде богомолець, який приходив в Єрусалим на свято Пасхи.

апостол лука

Господь запитав апостолів, про що вони розмовляють і чому вони сумні. Лука та Клеопа розповіли Господу про Нього ж Самого, Його розп’яття та смерть. Також вони згадали, що деякі жінки ходили до гробу й стверджують, що Іісус воскрес.

Тоді Христос пояснив Луці та Клеопі все, що казали про Нього пророки в Святому Письмі.

Невдовзі апостоли підійшли до Єммауса і запросили свого Супутника залишитися з ними. Христос увійшов із учнями в поселення і там під час вечері благословив хліб, переломив та подав його апостолам.

Лука та Клеопа одразу ж впізнали Господа Іісуса, але Він став невидимим. Апостоли поспішили назад в Єрусалим і розповіли про це іншим учням Господа, які зібралися в одному домі.

Тоді зненацька їм з’явився Сам Христос і промовив: “Мир вам”. Щоб запевнити апостолів у Своєму Воскресінні, Іісус показав їм рани на руках та ногах і їв перед ними рибу та бджолиний мед.

Апостол Лука разом із іншими учнями Христовими сподобився від Господа дару розуміти Святе Письмо.
Через деякий час після вознесіння Христового апостол Лука помандрував у Антиохію. Дорогою він зупинився з проповіддю Христа в Севастії. У цьому місті зберігалися мощі Хрестителя Господнього Іоанна. Апостол хотів перенести їх до себе на батьківщину, але місцеві християни не віддали їх йому. Тоді Лука взяв праву руку Предтечі Господнього Іоанна й приніс її в Антиохію.

апостол лука

Святий апостол Лука був першим іконописцем. Він написав образ Богородиці з Богонемовлям Христом на руках, а потім ще два образи Пречистої Діви. Ці ікони він показав Божій Матері. Вона ж сказала: «Благодать Народженого від Мене й Моя милість нехай будуть із цими іконами!»  Пізніше апостол Лука зобразив також апостолів Христових Петра й Павла.

Святий Лука супроводжував апостола Павла у його другій апостольській подорожі, що тривала з 52 р. по 55 р. Павло залишив Луку проповідувати Христа в македонському місті Філіппах, де святий трудився декілька років.

Згодом святий Лука за дорученням апостола Павла збирав милостиню в Коринфі для бідних палестинських християн, після чого пішов з Павлом у Палестину. Апостол Лука невідступно слідував за ним. Він був біля нього під час ув’язнення апостола Павла в палестинському місті Кесарії. Після того пішов із Павлом у Рим, куди Апостола відіслали на суд до кесаря.

У Римі апостол Лука проповідував Христа й написав Євангеліє та Діяння святих Апостолів. Євангеліє від Луки охоплює новозавітні події від народження святого Іоанна Предтечі, про яке інші євангелісти не згадують, до вознесіння Господа Іісуса Христа на Небо, про яке, окрім апостола Луки, згадує євангеліст Марк.

У Книзі Діянь святих Апостолів Лука детально описав зішестя Святого Духа на Апостолів та їхні подвиги, які вони звершували для поширення та ствердження християнської віри в Іудеї та інших країнах.

Апостол Павло керував Лукою в справі написання Євангелія та Діянь святих Апостолів.
Коли апостола Павла відпустили на свободу, то він покинув Рим. Лука ж пішов услід за ним.

Згодом у Римі почалося гоніння на християн, яке розпочав імператор Нерон, і Павло у супроводі Луки повернувся туди, щоб зміцнювати вірних. Там апостол Павло прийняв мученицьку смерть, очевидцем якої, напевно, був апостол Лука.

Після кончини апостола Павла святий євангеліст проповідував християнську віру в Італії, Далмації, Галлії, Македонії, Ахайї, Лівії та Єгипті.

У 84-річному віці в Ахайї святий Апостол прийняв мученицьку смерть за Христа. Його повішали на оливковому дереві, через відсутність хреста.

Мощі святого апостола Луки поховали в Фівах, там від них віряни отримували багато зцілень. Дуже багато зцілювалося тих людей, які страждали на хворобу очей.

У другій половині IV ст. мощі Апостола з честю перенесли в Константинополь і поклали в храмі святих Апостолів під Престолом разом із мощами апостолів Андрія Первозванного та Тимофія.

За молитвами святого апостола та євангеліста Луки нехай і з нами буде благодать Божа вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x