Скорботи – запорука випробування віри

Скорботи – запорука випробування віри

У періоди найжорстокіших переслідувань Церквивипробування віри – ми по-людськи чекаємо, коли закінчаться гоніння та церковне життя увійде до звичної колії.

Рано чи пізно це станеться. Адже так було на всі віки: періоди гонінь змінювалися періодами благоденства.

Однак зовнішнє благоденство Церкви не є її обов’язковим станом.

З початку своєї історії народ Божий проходив через випробування. І саме цей стан для справжніх віруючих був нормальнішим і звичнішим, ніж дні благоденства та торжества. Більше того, скорботи завжди були запорукою випробування віри.

Про це говорить апостол, порівнюючи віру християнина, перевірену скорботами, із золотом: «Цьому радійте, посумувавши тепер трохи, якщо треба, від різних спокус, щоб випробувана віра ваша виявилася коштовнішою за золото, що гине, хоч і очищається вогнем…»1 (1 Пет. 1:6–7).

Адже навіть у епохи, коли Церква формально тріумфувала, багато праведників вирушали в пустелі та інші відокремлені місця, щоб не спокушатися спокусами світу, – саме так з’явилося чернецтво.

Та й ми самі з власного життєвого досвіду знаємо, як нелегко у ситому спокійному житті зберегти істинно християнський вогонь віри. І навіть якщо зовні у нас все благополучно, у собі ми часто переживаємо сильні спокуси і ведемо запеклу духовну боротьбу.

Зараз, коли ми страждаємо від явних зовнішніх переслідувань, у душі майже не залишається місця для внутрішніх спокус, а молитва ще більш щиро виривається з наших скорботних сердець.

Так і багато сповідників, які пережили гоніння від безбожних властей у минулому сторіччі, свідчили, що ніколи їм так не молилося, як у в’язницях, таборах та в засланнях.

Але й у цей період Господь точно знає міру скорбот, яку може понести кожен із нас, і ніколи не допускає ношу важче, ніж ми здатні витерпіти.

І дуже може бути, якщо Господь сподобить нас дожити до тихіших і мирніших часів, ми згадуватимемо цей період в історії нашої Церкви як найкращі роки нашого духовного життя.

Митрополит Антоній (Паканич)

Джерело

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Можливість побачити красу Божественної природи | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] перебуває у сплячці. Але коли людина гідно переживає скорботи, хвороби, то іноді сама дивується добрим талантам і […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x