День пам’яті преподобної Євпраксії

День пам’яті преподобної Євпраксії

25 липня/7 серпня Православна Церква вшановує пам’ять преподобної діви Євпраксії.

Свята Євпраксія народилася в Константинополі, вона була дочкою знатного сановника Антігона та дружини його Євпраксії.

Антігон та Євпраксія походили з царського роду, користувалися повагою та любов’ю царя Феодосія Великого (379 – 395 рр.) і вирізнялися благочестям.

Невдовзі після народження дочки молоде подружжя відмовилося від шлюбних стосунків і стало щедро жертвувати своє багатство бідним.

Близько року Антігон жив зі своєю дружиною як брат із сестрою і відійшов до Господа. Після його  смерті Євпраксія вирішила зберігати чистоту вдови. Згодом разом із дочкою вона вирушила наглядати за своїми маєтками в Єгипет. Там вона обходила церкви та монастирі та щедро роздавала своє золото та срібло.

Особливо Євпраксії сподобався Тавенський дівочий монастир, насельниці якого ніколи не вживали вина та олії й навіть не їли плодів. Їжею подвижниць були хліб, вода, сочиво та зелень, які вони вживали один раз на день увечері, а то і раз у декілька днів. Спали монахині на волосяному руб’ї на землі й на тілі носили волосяницю. Під час хвороби вони не лікувалися ліками, а чекали допомоги від Бога.

Євпраксія хотіла пожертвувати на обитель велику кількість золота, але ігуменя – диякониса Феодула – відмовилася від того.

Якось, коли вдова прийшла з дочкою в обитель, Феодула під впливом Духа Святого запитала в дівчинки, чи любить вона цей монастир і його насельниць. Дівчинка відповіла, що любить. Тоді диякониса сказала їй залишитися з ними в чернечому чині.

Так Євпраксія залишилася в монастирі й у присутності матері її постригли в чернецтво. Благочестива ж вдова продовжувала свої благодіяння, а через декілька років передала решту свого багатства дочці й спочила.

Ще в Константинополі у 5-річному віці юну Євпраксію заручили з сенаторським сином. Коли імператор Феодосій довідався про смерть її матері, то сповістив про це тому сенатору. Він йому сказав, що наречена його сина зреклася світу й знаходиться в монастирі.

Сенатор просив царя послати за дівицею, щоб вона прибула в Константинополь, що Феодосій і зробив.

На це Євпраксія відповіла царю в листі, що вона вже наречена Христова, і просила його роздати успадковане нею майно церквам, монастирям, бідним, сиротам та вдовицям. Цар виконав прохання дівиці та більше не тривожив її.

преподобної Євпраксії

На той час Євпраксії було 12 років, і вона проводила суворе життя. Спочатку Свята вживала їжу кожного дня ввечері, а потім почала їсти через день або через два дні. Дівиця виконувала найчорнішу роботу, й не було серед монахинь стараннішої ніж вона.

Коли якась із сестер спокушалася уві сні від диявола, то розповідала про це ігумені. Ігуменя ж молилася за спокушену дівицю та радила їй покласти під волосяну постіль каміння, а зверху на постіль насипати попелу та спати так десять днів.

Якось довелося спокуситися і Євпраксії. Тоді вона сама зробила зі своєю постіллю встановлене, але посоромилася сповістити про те, що сталося, дияконисі. Монахиня Юлія радила Святій не приховувати нічної спокуси від ігумені.

Вона розповіла, як ігуменя, щоб перемогти диявола, сорок діб стояла під відкритим небом із піднятими вгору руками без їжі та пиття.

Через деякий час Євпраксія почала приймати їжу лише раз на тиждень, при цьому продовжувала ревно виконувати призначені їй послухи.

У 25-річному віці Свята повторила й перевершила подвиг ігумені. Однієї ночі, коли її почав спокушати диявол, вона вийшла зі своєї келії, підняла вгору руки та простояла так 45 діб. Потім вона впала від знесилення. Таким чином Євпраксія перемогла диявола й більше не страждала від хтивостей плоті.

Проте ворог роду людського не залишив Преподобну в спокої та задумав позбавити її життя. Одного разу, коли Преподобна хотіла зачерпнути води, він кинув її в колодязь. Але Євпраксія виплила на поверхню води, вхопилася за мотузку, до якої прив’язувалося відро, і сестри витягли її назовні.

Іншого разу, коли угодниця Божа рубала дрова, диявол звів її руки, і вона глибоко розсікла гомілку, через що втратила багато крові. Однак Євпраксія не залишила невиконаним послух і почала переносити дрова. Під час цього вона стала на край одягу, впала так, що скалка глибоко встромилася біля її ока. Ще одна рана, біль і кровотеча не зашкодили Святій працювати до пізнього вечора.

Якось диявол підкосив Преподобній ноги, і вона облила своє обличчя киплячою їжею, але нітрохи не постраждала.

Був випадок, коли Свята впала з високої будівлі й при цьому залишилася неушкодженою.

Господь Іісус Христос наділив Євпраксію даром звершення чудес і владою над бісами. Так їй вдалося вигнати лютого біса з однієї жінки, якого не могли вигнати своїми молитвами ні ігуменя, ані інші монахині.

Про відхід блаженної Євпраксії до Господа диякониса Феодулія отримала Божественне одкровення. Вона почала тужити й приховувала причину свого плачу від інших. Лише напередодні кончини Преподобної ігуменя розповіла про все старицям.

Цю розмову частково почула одна з монахинь, і Євпраксія довідалася про наближення своєї смерті. Вона зі сльозами просила Господа дати їй ще рік на покаяння, а потім розхворілася та померла. На той час Святій було 30 років. Чесна її кончина настала близько 413 року. Тіло Преподобної поховали поряд із тілом матері.

Через п’ять днів по молитвах Євпраксії відійшла до Господа монахиня Юлія, яка була нерозлучною зі Святою в земному житті, й хотіла піти до Христа разом із нею. Юлію поховали біля Євпраксії. Невдовзі там поховали і ігуменю Феодулію.
Від мощей святих почали звершуватися чудеса.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Преподобний авва Дорофей. Про совість | N.E.W.O.D
30 днів тому

[…] Бог створив людину, то Він всіяв у неї щось Божественне, ніби деякий помисл, що має в собі, подібно до іскри, і […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x