День пам’яті священномученика Василія Чернігівського

День пам’яті священномученика Василія Чернігівського

14/27 серпня Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Василія Чернігівського,
архієпископа.

Святий Василій (Василь Дмитрович Богоявленський) народився в 1867 році в селі Старому Сеславіному Тамбовської губернії у священницькій сім’ї. Він навчався в Тамбовській Духовній семінарії, яку закінчив у 1888 році.

У 1890 році Святого хіротонісали в ієрея і почав служити в Тамбовській єпархії в храмі села Овсянки.
У 1896 – 1900 роках угодник Божий здобував освіту в Казанській Духовній академії. У 1907 році він удостоївся ступеня магістра богослов’я.

Отець Василій перебував у шлюбі, але його дружина рано померла. У 1908 році його постригли в чернецтво та призначили ректором Чернігівської Духовної семінарії й звели в сан архімандрита.

У 1909 році Святий став єпископом Сумським, вікарієм Харківської єпархії. У 1911 – 1919 роках владика Василій займав Чернігівську святительську кафедру.

У 1917 році Тимчасовий Уряд розпорядився звільнити всіх членів Святійшого Синоду. Святого Василія звинуватили в прихильності до старого устрою та відправили на спокій «як такого, що не відповідає революційному духові часу».

Певний час владика перебував у Миколаївській Теребенській пустині Тверської єпархії, пізніше керував Московською Заіконоспаською обителлю.

Угодник Божий брав участь у Помісному Соборі Руської Православної Церкви і в 1918 році його направили до Перми для розслідування вбивства архієпископа-мученика Андроніка. Коли слідство скінчилося, архієпископ Василій з іншими членами комісії залишив Перму.

На шляху від Перми до В’ятки червоноармійці зупинили потяг, яким вони подорожували. Членів комісії вбили, а їхні тіла – викинули з потягу. Владику Василія скинули з Камського мосту в річку.

Смерть новомучеників настала 14 серпня 1918 року (27 серпня за н. ст.). Тіло Святителя поховали місцеві жителі. Коли ж до його могили почали приходити паломники, безбожники викопали та спалили чесні мощі.

У 2000 році архієпископа Василія канонізували в сонмі святих Новомучеників.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Пам'ять священномученика Горазда Богемського | N.E.W.O.D
15 днів тому

[…] Єпископ Горазд займався релігійно-просвітницькою діяльністю, по декілька місяців проводив у різних парафіях та відвідував православні сім’ї. […]

trackback
День пам'яті священномученика Дамаскіна Стародубського |
3 днів тому

[…] хіротонісав його в єпископа Стародубського, вікарія Чернігівської єпархії. З того часу Святий почав керувати Чернігівською […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x