День перенесення Нерукотворного образу Іісуса Христа

День перенесення Нерукотворного образу Іісуса Христа

16/29 серпня Православна Церква вшановує День перенесення з Едеси в Константинополь Нерукотворного образу Господа нашого Іісуса Христа.

Коли Господь Іісус Христос жив із людьми на землі, проповідував Царство Боже та звершував багато чудес, про Нього дізнався Едеський князь Авгарь, який багато років хворів на проказу.

З надією отримати зцілення від своєї хворби Авгарь написав Христу послання з проханням прийти й зцілити його. Він доручив це послання живописцю Ананії, що мав зобразити на іконі пресвяте лице Господа.

В Іудейській землі Ананія побачив Христа, якого оточувала безліч народу. Через тісняву він не міг підійти до Нього, а тому чекав, допоки розійдуться люди.

Тим часом він піднявся на камінь і вирішив написати образ Господа. Але це йому не вдалося зробити, бо Господь Іісус змінював Своє Лице божественною славою та благодаттю.

Згодом до живописця підійшов апостол Фома й повів його до Господа. Ананія ще не встиг нічого сказати, а Христос назвав Ананію на ім’я та запитав, де лист від князя, який той мав принести з Едесси.

Ананія злякався такої прозорливості Іісуса й з трепетом віддав Йому послання Авгаря. Прочитавши листа, Господь написав Едеському князю відповідь.

Христос назвав Авгаря блаженним і повідомив, що після Свого вознесіння пошле до нього учня, який повністю зцілить його від хвороби та подасть життя вічне.

Нерукотворного образу

Потім Господь Іісус вмив Своє обличчя й обтер його убрусом. Чудесно на убрусі залишилося зображення обличчя Христа.

Коли Ананія повернувся в Едессу з посланням від Іісуса Христа і Його нерукотворним образом, князь дуже зрадів і вклонився зображенню Господа. Тоді ж він відчув сильне полегшення, і лише невелика частина прокази залишилася на його обличчі.

Після вознесіння Господа Іісуса Христа на Небо апостол Фадей із числа 70-ти прибув із проповіддю в Едессу. Він навернув князя Авгаря до істинної віри та хрестив в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

У той час хворий повністю зцілився від прокази, а крім того зцілилася і його душа. Разом із князем хрестилося все місто, і повсюди славилося Ім’я Господнє.

У ті часи на воротах Едесси знаходився ідол, якому вклонялися ті, хто входив до міста. Авгарь знищив того ідола й зробив у стіні над воротами кругле заглиблення. Туди він поклав накладений на дошку та прикрашений золотом і дорогоцінними каміннями убрус із зображенням образу Господнього.

Після того князь наказав усім, хто входить в Едессу, вкланятися образу Христа.
Люди виконували цей наказ до того часу, поки містом не почав володарювати один із правнуків Авгаря, що ухилився в язичництво.

Нечестивий ідолопоклонник захотів скинути зі стіни над воротами міста образ Господа й поставити там ідола. За божественним одкровенням про це дізнався єпископ Едесси і зробив так, як повелів йому Господь.

Він піднявся до пречесного образу Христа, поставив перед ним запалену лампаду, закрив святий образ глиняною дошкою, а потім цеглою, покрив те місце крейдою і зрівняв зі стіною. Після того нечестивий князь залишив свій злий задум.

Через багато років за царювання Іустиніана Перський цар Хозрой взяв у облогу Едессу. Населення міста було в великому страху і зі сльозами молило Бога про порятунок.

Тоді Едеський єпископ Євлавій отримав божественне одкровення про захований у стіні над воротами нерукотворний образ Спасителя. Він піднявся на стіну, розібрав загорожу та знайшов велику святиню. При цьому лампада продовжувала горіти, а на глиняній дошці було таке ж саме зображення обличчя Господа.

Обрадувані такою знахідкою жителі міста сповнилися мужністю, а єпископ поніс образ Христа по міським стінам. Тоді вороги, гнані силою Божою, втекли від Едесси, і місто було чудесно визволене з облоги.

За царювання Романа Багрянородного, що правив разом із зятем своїм Костянтином, сином Лева Премудрого, нерукотворний образ Христа перенесли в Константинополь.

Едесса на той час перебувала під владою сарацинів, і Грецький цар неодноразово просив еміра віддати йому образ Спасителя. Однак той не схилявся на його прохання, і цар Роман послав своє військо в Едессу.

Населення міста почало просити Грецького царя припинити військові дії, а він вимагав, щоб йому віддали святиню. Тоді сарацинський емір віддав нерукотворний образ Спасителя в обмін на 12 тисяч срібників, 200 полонених шанованих сарацинів та обіцянку царя Романа не розпочинати воєнних дій проти Едесси та оточуючих її міст.

Святителі Божі взяли чесне зображення та перенесли його до Константинополя. Дорогою від образу Христового звершилося багато чудес: хворі отримували зцілення, а біси тікали від одержимих ними людей.

Нерукотворний образ Господа поставили в церкві Пресвятої Богородиці Фарроської на захист міста та в славу Пресвятої Трійці.
Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x