День пам’яті священномучеників Іпатія й Андрія

День пам’яті священномучеників Іпатія й Андрія

21 вересня/4 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять священномучеників Іпатія й Андрія.

Святі Іпатій та Андрій походили з Лідії (малоазійська область). Вони разом вивчали науки в одному монастирі, жили доброчесно та кріпли в вірі.

Іпатій, що прагнув у безмовності служити Богу, у зрілому віці прийняв чернечий постриг.

Андрій же обрав путь служіння людям, став кліриком у церкві. Він ревно проповідував слово Боже та повчав вірян. Обоє святих вирізнялися стриманням, смиренномудрістю, мали щиру любов до людей.

Про чесноти Іпатія та Андрія дізнався Ефеський святитель і покликав угодників Божих до себе. Багато користі архієпископ отримав від розмови з ними і поставив Іпатія, всупереч його волі, єпископом Азійської церкви, а Андрія хіротонісав у священника.

У 717 році на грецький імператорський престол зійшов Лев Ісаврянин. Згодом він розпочав гоніння на чесні ікони, заборонив поклонятися їм і наказав викидати їх із храмів.

У той час святі Іпатій та Андрій виступили на захист правої віри. Вони переконували християн не слухатися нечестивого царського наказу, й укріпляли всіх у благочесті.

Цар довідався про таку діяльність святих і призвав їх до себе. По-всякому він намагався відвернути угодників Божих від шанування ікон і навіть наказав мудрецям вступити з ними в суперечку про віру.

Проте ніщо не похитнуло мужніх воїнів Христових, і їх ув’язнили в темниці.

Тривалий час Іпатій та Андрій були позбавлені волі, бо Лев Ісаврянин сподівався таким чином схилити їх до іконоборства.

Іпатія й Андрія

Коли ж цар зрозумів, що його зусилля марні, то наказав катувати святих. Мучеників нещадно побили, з їхніх голів разом із волоссям зірвали шкіру, бороди намастили смолою та запалили. Тоді на головах страждальців віддали полум’ю дорогоцінні чесні ікони.

Святі ж, зміцнені силою Божою, мужньо перенесли страждання та не померли. Після того Іпатія та Андрія задля ганьби протягли вулицями міста, а потім закололи.

Так угодники Божі за шанування чесних ікон удостоїлися вінців нетлінних. Їхні тіла кинули на поживу псам, однак благочестиві християни потай забрали мощі святих і поховали з честю.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x