Спростовано заяви щодо Києво-Печерської Лаври

Спростовано заяви щодо Києво-Печерської Лаври

На сайті Києво-Печерської Лаври з’явилося повідомлення про те, що “вранці, 05.01.2023 року, Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою Української Православної Церкви було подано позовну заяву до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про усунення перешкод у користуванні Успенським собором і трапезною церквою”.

Також у заяві про забезпечення позову монастир просить заборонити Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” укладати будь-які договори та надавати дозволи на звершення богослужінь в Успенському соборі та Трапезній церкві з трапезною палатою будь-яким релігійним організаціям, крім Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ.

“Під час роботи комісії в.о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Рудник Олександр Володимирович дав коментар з приводу новини, опублікованої на сайті ПЦУ. За його словами, ніяких листів з проханням надати дозвіл або пропозиції укладення будь-якого договору про використання будівель Успенського собору та Трапезної церкви для проведення богослужінь з боку ПЦУ не надходило!”- йдеться в публікації на сайті Лаври.

Крім того, зазначається, що міністром культури Ткаченко О.В. була надана недостовірна інформація про роботу комісії та її результати.

У зв’язку з викладеними заявами, що порушують права віруючих УПЦ, Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел дав наступний коментар: «Сьогодні я прочитав повідомлення від міністра культури та інформаційної політики України, який пише, що їм щось повернуть. Нічого не повернуть, тому що майно належало музею, а ми лише використовували і зберігали в належному вигляді. Міністр Ткаченко А.В. говорив, що указ надійшов від Президента, але ми не бачили цього документа. Також ми не бачили указу і від самого міністра культури та інформаційної політики України”.

“Ми змогли прочитати тільки наказ виконуючого обов’язки генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Рішення як такого не було, і були порушені всі правила ведення засідання комісії, неправильно оформлені всі документи. Призначили проведення комісії, але ніхто мене не поставив до відома, коли саме: говорили, вона почнеться о 12:00, потім о 15:00. Але вже до цього вони провели опис майна. Від мене вимагали передати Царські врата Успенського собору, всі ікони. Ми не передаємо у державну власність, але передаємо для збереження. Тому що не існує закону про передачу церковного майна. Вони цю процедуру провели самочинно”, – зазначив владика.

Нарешті, митрополит Павло заявив, що не підпише “жодного указу, і ми будемо йти в суди. На жаль, в судах України ми нічого не виграємо, тому будемо звертатися в міжнародні суди та інстанції. Почнемо зі звернень до ЮНЕСКО та інших організацій, щоб правда восторжествувала”.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x