Петиція “Не забороняйте УПЦ” з’явилася на сайті Кабміну

Петиція “Не забороняйте УПЦ” з’явилася на сайті Кабміну

Автори петиції говорять про свою патріотичну позицію і заявляють, що вірні УПЦ не заслуговують на тавро «колаборантів» і «агентів ФСБ».

13 січня 2022 р. на сайті Кабінету Міністрів України розмістили петицію з вимогою врахувати позицію громадян України, налаштованих патріотично, під час юридичного вирішення питання щодо Української Православної Церкви та не забороняти діяльність УПЦ.

Автори петиції «Не забороняйте УПЦ» наголошують, що повністю підтримують необхідність розслідування кожного випадку колаборації та притягнення до відповідальності згідно з чинним законодавством України, якщо провина людини буде доведена.

«Однак вважаємо неможливим покладати злочини окремих громадян на всю розгалужену інституцію, якою є Українська Православна Церква, і на цій підставі вдаватися до її юридичної заборони. Так, УПЦ об’єднує людей з різними поглядами, але здебільшого ми всі бажаємо перемоги нашій країні в цій війні та відновлення її територіальної цілісності», – наголошується в петиції.

У документі сказано, що всередині Української Православної Церкви теж шукають виходи зі складної ситуації, але є розуміння, що наявні протиріччя не можуть бути подолані так швидко, як хотілося б.

«Ми не заслуговуємо на тавро “колаборантів” та “агентів ФСБ”. З сумом констатуємо, що таке ставлення лише призводить до значної деморалізації частини суспільства, яка є вірянами УПЦ, і насправді може служити прихованим інтересам російської федерації щодо дестабілізації та роз’єднання українців в умовах війни», – заявляють автори звернення.

«Просимо Кабінет Міністрів України під час розроблення законодавчої бази підходити до вирішення церковного питання так само зважено, як це робиться під час розгляду проблем в інших галузях життя держави, і не покладати провину окремих представників УПЦ на всю інституцію, якою є Українська Православна Церква», – зазначають своє прохання вірні УПЦ.

Автори петиції нагадують, що Конституція України гарантує всім громадянам України свободу совісті та віросповідання.

«Тому ми, віряни Української Православної Церкви, закликаємо під час розроблення відповідних законопроектів за дорученням РНБО проявити мудрість і турботу й вирішувати церковне питання шляхом діалогу, пошуку правди і захисту конституційних прав і свобод громадян, а не шляхом покладання вини окремих осіб на всіх вірян і заборони всієї Церкви замість покарання винних», – резюмують у документі.

До закінчення збору підписів під петицією авторства Юлії Комінко залишилося 90 днів. Для того щоб її підписати, необхідно зареєструватися на сайті Кабінету міністрів України.

Раніше вірні УПЦ намагалися зареєструвати петицію на сайті Президента, але їм у цьому відмовили.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x