Мир та любов у сім’ї є найважливішими

Мир та любов у сім’ї є найважливішими

Чому сім’я – це щастя? Бо саме сім’я наповнює наше життя змістом. Ми маємо найрідніших, близьких нам людей, служимо їм і цим виконуємо заповідь про любов до ближніх.

Тому що сім’я допомагає нам постійно, щодня відчувати, що є хтось, кого ми любимо навіть більше, ніж себе. Для найближчих людей ми готові пожертвувати найдорожчим, а якщо треба, віддати за них життя.

Сім’я – це найвищий ступінь кохання. «Немає більше тієї любові, як хто покладе душу свою за друзів своїх» (Інн. 15, 13). Наприклад, кожен люблячий батько віддасть свою нирку, всю свою кров до краплі, щоб тільки жила його дитина.

Відомо, що батьки зазвичай люблять дітей більше, ніж діти батьків. Але батьки від цього не стають менш щасливими. Бо діти здатні дати їм набагато більше радості, гарного настрою, аніж ми їм. Адже справжня радість, справжнє щастя – зробити щасливою іншу людину.

У сім’ї люблячі вже не почуваються окремо від своїх коханих. Радості наших близьких – наші радості, їхнє горе – наше горе.
А ще щастя залежить від того, як ми цінуємо, бережемо те, що нам дає Бог. У нашому випадку – це кохання, сім’я. Ми бережемо нашу сім’ю, служимо їй, а вона захищає, береже нас і наповнює наше життя змістом, радістю та світом.

Можливо, прозвучить дещо пафосно, але скажу, що співвідношення сил добра і зла у світі залежить від того, чи є мир у кожній конкретній сім’ї, чи там панує гріх і зло. Легше легкого лаяти уряд, реформаторів, олігархів, а самим зраджувати дружинам, робити аборти або кидати дітей у пологових будинках. Або навіть постійними сварками та конфліктами отруювати життя собі та своїм близьким.

Як може країна стати великою та процвітаючою, якщо в ній робиться велика кількість абортів, якщо тисячі матерів залишають рідних дітей у будинках дитини? Чи заслуговуємо ми після цього гарного життя? Та дивно, як ми взагалі ще живі?

Сім’я – це індикатор, лакмусовий папірець загального стану суспільства. Здорове воно чи перебуває у стані тяжкої хвороби. Ось чому питання миру та любові в сім’ї є найважливішим питанням, яке стоїть перед суспільством та кожним із нас. Але тільки від нас залежить, якою буде погода в нашому домі, в нашій родині.

Священник Павло Гумеров

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x